Een comfortabel en energiezuinig huis in de wintermaanden

De herfst is begonnen! Het duurt niet lang voordat de temperaturen zullen gaan dalen. Er zijn gelukkig verschillende grote en kleine maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je er warmpjes bij zit deze winter. Al deze maatregelen besparen op de lange termijn ook nog eens geld!

Plaats radiatorfolie

Door radiatorfolie aan de achterkant van een radiator te plaatsen, wordt de warmtestraling van de radiator gereflecteerd. De warmte trekt dan minder weg via muren en ramen. Radiatorfolie kost ongeveer € 10,- per radiator en is dan ook een goedkope en maatregel om energie te besparen. 

Isoleer!

De eerste stap naar een energiezuinige en comfortabele woning is isoleren. In een goed geïsoleerde eengezinswoning is het gasverbruik zo’n 2.700 m3 per jaar minder dan in een eengezinswoning zonder isolatie. Dit is een besparing van € 3.600 per jaar! Er is momenteel subsidie beschikbaar voor isolatie. Als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt of één maatregel combineert met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet, dan krijg je ongeveer 30% subsidie. Als je één isolatiemaatregel neemt dan kun je ongeveer 15% subsidie krijgen. Ga voor meer informatie en de voorwaarden naar rvo.nl. Hier kun je ook een rekentool invullen en de subsidie aanvragen. De subsidie is ook aan te vragen door zakelijke gebruikers en VvE's. 

Dicht kieren

Door naden en kieren te dichten voorkomt u dat warmte weglekt. Plaats bijvoorbeeld tochtstrips bij deuren en ramen en plaats een brievenbusborstel.

Ontlucht de radiatoren

Als er lucht in de leidingen zit, worden delen van de radiatoren niet goed warm. Door radiatoren regelmatig te ontluchten voorkom je energieverlies. Ontluchten kan je gemakkelijk zelf doen. Je kunt ook een luchtafscheider kopen, die ervoor zorgt dat lucht in de cv-installatie wordt voorkomen.

Sluit ’s avonds de gordijnen

Door ‘s avonds de gordijnen te sluiten blijft de warmte binnen. Het is hierbij wel belangrijk dat de gordijnen niet over radiatoren heen vallen; dan blijft de warme lucht tussen het raam en het gordijn hangen. Zorg er ook voor dat radiatoren zo min mogelijk geblokkeerd worden door grote meubels, zodat de warme lucht gemakkelijk de ruimte kan vullen.

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Een comfortabel en energiezuinig huis in de wintermaanden