De herfst is tot nu toe erg mild, maar de temperaturen zullen gaan dalen. Er zijn gelukkig verschillende grote en kleine maatregelen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat u er warmpjes bij zit deze winter. Al deze maatregelen besparen op de lange termijn ook nog eens geld!
De eerste stap naar een energiezuinige en comfortabele woning is isoleren. In een goed geïsoleerde eengezinswoning is het gasverbruik zo’n 2.700 m3 per jaar minder dan in een eengezinswoning zonder isolatie. Dit betreft een besparing van € 1.900 per jaar. Milieu Centraal berekende dat het isoleren van de spouwmuur hetzelfde rendement heeft als een spaarrekening met 11% rente. Ook als er al enige isolatie aanwezig is loont het vaak om nog meer isolerende maatregelen te nemen.
Er is momenteel subsidie beschikbaar voor isolatie. Bij het nemen van 2 isolerende maatregelen kunt u de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) via de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) aanvragen.
Door naden en kieren te dichten voorkomt u dat warmte weglekt. Plaats bijvoorbeeld tochtstrips bij deuren en ramen en plaats een brievenbusborstel.
Als er lucht in de leidingen zit, worden delen van de radiatoren niet goed warm. Door radiatoren regelmatig te ontluchten voorkomt u energieverlies. Dit kunt u gemakkelijk zelf doen. U kunt ook een luchtafscheider kopen, die ervoor zorgt dat lucht in de cv-installatie wordt voorkomen.
Door radiatorfolie aan de achterkant van een radiator te plaatsen, wordt de warmtestraling van de radiator gereflecteerd. De warmte trekt dan minder weg via muren en ramen. Radiatorfolie kost ongeveer € 10,- per radiator en is dan ook een goedkope en maatregel om energie te besparen.
Door ‘s avonds de gordijnen te sluiten blijft de warmte binnen. Het is hierbij wel belangrijk dat de gordijnen niet over radiatoren heen vallen; dan blijft de warme lucht tussen het raam en het gordijn hangen. Zorg er ook voor dat radiatoren zo min mogelijk geblokkeerd worden door grote meubels, zodat de warme lucht gemakkelijk de ruimte kan vullen.