Energie besparen in de badkamer: 5 tips

Langzaamaan wordt het weer warmer, waardoor we minder energie kwijt zijn aan stoken. In de badkamer verbruiken we echter het hele jaar door ongeveer evenveel energie. Met deze tips bespaar je direct op je energie- en waterverbruik. We hebben ook een aantal tips toegevoegd om je indirecte klimaatimpact te verkleinen.

1. Schaf een zonneboiler aan

In een zonneboiler wordt het water verwarmt door de zon. Je ziet ze weleens naast zonnepanelen op het dak bevestigd. Met een zonneboiler bespaar je ongeveer de helft op je warmwaterverbruik in de badkamer (en keuken). In de winter zal de ketel of warmtepomp bij moeten springen, maar ‘s zomers kun je vaak je volledige warmwaterverbruik dekken met de zonneboiler. Zonnepanelen zorgen in de meeste gevallen voor een grotere vermindering van CO2 dan een zonneboiler, maar als je al zonnepanelen hebt of als je weinig ruimte hebt op je dak kan een zonneboiler een hele goede keuze zijn. Er is op dit moment subsidie beschikbaar voor zonneboilers. Meer informatie over zonneboilers

2. Liever douchen dan in bad

In een bad gaat al gauw 120 liter water. Een gemiddelde douchebeurt is ongeveer de helft. Gebruik ook een douchetimer om je douchetijd verder te beperken. Douchen is verantwoordelijk voor ongeveer 80% van het warme water dat een gemiddeld huishouden gebruikt. Hier valt dus veel op te besparen!

3. Gebruik een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop bespaart 20% water zonder dat het douchecomfort achteruitgaat. Als je een regendouche vervangt voor een waterbesparende douchekop is dit zelfs een besparing van 60%! Zoals we eerder al zagen is douchen verantwoordelijk voor het overgrote deel van ons warmwaterverbruik, dus het vervangen van je douchekop heeft veel impact (ondanks dat het een goedkope maatregel is). Let er bij de aanschaf van een nieuwe douchekop op dat er niet meer dan 7.2 liter water per minuut door de kop stroomt. Tip: Douchekoppen met meerdere standen hebben vaak een waterbesparende stand.

4. Badkamer verbouwen? Neem energiebesparende maatregelen

Verbouwen heeft vaak een grote klimaatimpact omdat er veel nieuwe materialen nodig zijn en er sprake is van veel afval. Gelukkig kun je wel een aantal duurzame maatregelen nemen op het moment dat je de badkamer gaat verbouwen. In de douche kun je een warmteterugwininstallatie (WTW) plaatsen zodat de warmte van het weglopende douchewater gebruikt kan worden om meer water te verwarmen. Bij het kiezen van een ligbad scheelt het als je voor een kleiner model kiest en het bad laat isoleren. Andere dingen om rekening mee te houden zijn verwarming en ventilatie. Bekijk of het slim is om ramen te vervangen, overweeg infraroodpanelen voor verwarming en zorg voor een goede ventilatievoorziening.

5. Nog beter: voorkom een verbouwing

De productie en het vervoer van materialen als natuursteen, tegels en zaken als wasbakken, toiletten en baden heeft een grote milieu-impact. Voorkom dus zo veel mogelijk grote ingrepen en ga voor kleine aanpassingen. Zo kun je tegels ook verven in plaats van vervangen of koop een tweedehands badmeubel om je badkamer een nieuwe look te geven. Probeer dingen die je weg doet maar die nog wel bruikbaar zijn te verkopen of gratis weg te geven. Als je toch gaat verbouwen: kies liever dunne tegels dan dikke en zorg dat warmwaterleidingen kort en dun zijn om warmteverlies te voorkomen. Kies ook liever voor een tijdloos ontwerp, zodat de badkamer een langere levensduur heeft. 

Naar het overzicht





  • Home
  • Nieuws
  • Energie besparen in de badkamer: 5 tips