Waarom hebben mijn ledlampen energielabel D?

In januari en februari hebben we bijna 40.000 ledlampen uitgedeeld aan huurders van Waardwonen en WOONstichting Gendt. De reacties waren positief, maar er was ook wat verwarring: waarom hebben de ledlampen energielabel D? Ledlampen zijn toch duurzaam? We leggen hier kort uit waarom nieuwe lampen met energielabel D tóch duurzaam zijn:

Energielabel vernieuwd sinds 2021

Sinds 1 september 2021 is het Energielabel vernieuwd. Omdat producten inmiddels zó veel duurzamer zijn geworden dan voorheen, was het niet ongewoon om labels A++ of zelfs A+++ tegen te komen. Dit werkt wat verwarrend én het stimuleert producenten niet om verder te verduurzamen. Hierdoor is besloten de labelscores te herwaarderen. Vandaar dus! De scores lopen nu van A tot en met G. (Led)lampen en andere producten die nu energielabel B, C of D hebben, hadden voorheen dus label A+ of A++. 

Let op: tot 1 maart 2023 mogen winkels nog lampen met het oude label verkopen. Let er dus op of het label van A tot en met E loopt (het oude label) of van A tot en met G (het nieuwe label). Op nieuwe labels staat ook een QR-code.

Tip: vervang gloeilampen en halogeenlampen door led. En vooral de lampen die je het meest gebruikt. Dit scheelt je zo'n 85-90% aan stroom! Lees meer tips over energiezuinige verlichting.

Ook wethouder Aart Slob hielp mee met het uitdelen van de ledlampen
Ook wethouder Aart Slob hielp mee met het uitdelen van de ledlampen

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Waarom hebben mijn ledlampen energielabel D?