Familie van Meegen uit Bemmel is energiepositief

“We wekken meer energie op dan we verbruiken en slaan zonnestroom op in een thuisbatterij”

 

Gijs en Wendy wonen met hun kinderen Floortje (16) en Stijn (12) en hondje Pleun in het buitengebied in Bemmel. In 2004 bouwden ze een nieuwe gezinswoning die Gijs zelf door de jaren heen heeft verduurzaamd. Inmiddels wonen ze energiepositief: ze wekken meer energie op dan ze zelf verbruiken. Gijs deelt hun ervaringen.

Wat een mooi huis en fijne plek! Hoe kwamen jullie op het idee om hier een huis te bouwen?

“Dit terrein was vroeger een bloemkwekerij. Ik woonde hier al in een woonunit en Wendy woonde in een appartement in Huissen. We waren toe aan een volgende stap en hebben een stukje van de grond kunnen kopen. Het was even spannend of het allemaal financieel mogelijk was, maar gelukkig hebben we de sprong in het diepe gewaagd en wonen we hier nu heerlijk met z’n vieren. Het huis is casco opgeleverd en ik heb zelf met vrienden veel geklust om kosten te besparen.”

Wat bracht je ertoe om jullie nieuwe huis verder te verduurzamen?

“Ik wilde graag van het gas af. Ik heb een technische achtergrond en vond het interessant om een warmtepomp te installeren. Ik heb er een gekocht bij een vriend die loodgieter is en heb hem zelf geïnstalleerd. Hij heeft me geholpen met materiaal. Zo kon hij ervaring op doen en had ik goedkoper een warmtepomp. Dit is nu zo’n zes jaar geleden dus we waren één van de eersten die hier mee bezig waren. We verwarmen het huis en het water nu gasloos. We koken wel met een gasfles, omdat we ons mooie gasfornuis en de pannen niet wilden vervangen.”

Ben je tevreden met het resultaat?

“Ja! De warmtepomp werkt goed. Alleen als het vriest verbruikt hij veel stroom. Daarom heb ik ook een pelletkachel geïnstalleerd die dan automatisch bijspringt om het huis te verwarmen. Zodra het water warm genoeg is neemt de warmtepomp het weer over. De pelletkachel heb ik gekocht met subsidie en we gebruiken hem soms om het douchewater op te warmen. Deze zomer hebben we de warmtepomp ook gebruikt om te koelen. Af en toe gebruiken we ook de airco’s op de slaapkamer om te verwarmen of te koelen. We hebben ook een zonneboiler op het dak aangelegd omdat het daar altijd erg warm wordt. Als het vriest gebruiken we soms de houtkachel. We hebben dus verschillende methodes voor verwarmen en koelen, afhankelijk van wat op dat moment het meest efficiënt is.”

“Ook heb ik een batterijsysteem aangelegd dat ervoor zorgt dat we altijd nul op de meter hebben. De verhouding tussen verbruik, opslag en teruglevering van stroom is daardoor optimaal.”

Gijs’ batterijsysteem en de app waarin hij de opwek, opslag en het verbruik kan zien

Thuisbatterijen zijn nu nog erg duur, waardoor veel mensen met zonnepanelen er nog geen hebben. Hoe ben jij te werk gegaan?

“Dat dacht ik inderdaad ook. Totdat ik online iets las over Victron, een Nederlands bedrijf dat accupakketten levert voor onder andere schepen en boortorens. Na wat research kocht ik een display, een batterijmanagementsysteem uit Amerika en een omvormer bij Victron die met elkaar communiceren. De batterijen komen uit China. De modules zorgen ervoor dat overdag de batterij wordt opgeladen met zonnestroom van onze panelen. ’s Avonds als ons verbruik omhoog gaat dan nemen we stroom van de batterij af. En wat over is wordt aan het net teruggeleverd. Als de stroom uitvalt dan kunnen we drie dagen vooruit met een gevulde batterij. We wekken dus voor zo’n drie huishoudens aan stroom op. Dit komt omdat ik inmiddels 50 zonnepanelen heb liggen. Waarvan sommige heel goedkoop van Marktplaats komen.

Erg vooruitstrevend. Kan je meer vertellen over de zonnepanelen?

“In 2008 kocht ik de eerste vier panelen met omvormer. Dat was toen nog best duur. Ik betaalde € 3.500,-, maar ontvang nog steeds maandelijks wat subsidie. Ik heb daarna door de jaren heen nog verschillende sets bijgekocht. Die partij die ik via Marktplaats kocht kostte me maar € 1.500,- voor 29 panelen! Die liggen nu op de oude inpakhal. Het vermogen van deze panelen is een stukje lager dan van de meest moderne varianten, maar we wekken hiermee toch veel meer stroom op dan we zelf nodig hebben. Ik heb de panelen en het batterijsysteem zelf aangelegd. Eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld. Het is een kwestie van een paar stekkers. Met ‘boerenlullenverstand’ kan je heel veel zelf doen. Al moet je tegenwoordig geloof ik wel de installatie door een erkend bedrijf uit laten voeren.”

“Ik heb trouwens ook eens een windmolen gebouwd. Die heeft het een paar jaar gedaan, maar die leverde niet zo heel veel stroom. Door condens zijn de wieken een keer kapot gegaan. Maar misschien ga ik in de toekomst weer iets met windenergie doen. Ik vind het jammer dat we nu alleen overdag energie opwekken.”

Zijn er nog andere duurzame maatregelen die jullie hebben genomen of nog willen gaan nemen?

“Alle daken zijn afgekoppeld van het riool waardoor het regenwater gewoon de grond in zakt. Wendy gaf verder aan het zonde te vinden dat we de toiletten met schoon drinkwater doorspoelen, dus we willen graag een regenwatersysteem. Maar ja, dat kost ook weer allemaal tijd en geld, dus misschien in de toekomst. Er komt ook nog een groen dak op de nieuwe uitbouw. Dat werkt isolerend en houdt veel regenwater vast.”

Tot slot: wat zou je anderen adviseren die hun woning willen verduurzamen?

“Leg zoveel zonnepanelen aan als je kwijt kan. Het is duurzaam en een goede investering. Als je het geld hebt dan is dat slimmer dan het op de bank te laten staan. En verder: isoleer, isoleer, isoleer. Met de huidige gasprijzen maak je al snel winst.”

Naar het overzicht





  • Home
  • Nieuws
  • Familie van Meegen uit Bemmel is energiepositief