Bewoners van de Wilgenhof in Gendt gingen eind mei aan de slag met het vergroenen van hun straat. Wijkplatform Molenwijk-Dries vergroende eerder al de Berkhof en hoopt dat meer straten in de wijk volgen. Lokaal tuincentrum De Pas heeft planten geleverd die de bewoners zelf in de groter gemaakte boomspiegels en zelf aangelegde geveltuinen hebben geplant. Het campagneteam van Operatie Steenbreek was bij de plantactie aanwezig om de bewoners te vertellen over nut, noodzaak en plezier van een groene leefomgeving: het regenwater zakt makkelijker weg in de grond, groen zorgt voor koelte bij warme dagen én is goed voor vogels en vlinders. Daarom krijgen de deelnemers ook meteen een plant mee om in hun eigen tuin te zetten.
Vergroeningsactie in Gendt © Operatie Steenbreek
Bewoonster Francoise van de Kamp is er blij mee. Ze geeft aan het een superactie te vinden. Het nieuwe groen oogt veel gezelliger. Ook andere buurtbewoners zijn enthousiast en vinden het leuk om samen aan de slag te gaan en de straat te vergroenen. Woon je in Gendt en wil je ook je straat vergroenen? Neem dan contact op met het Wijkplatform Molenwijk-Dries. Zij kunnen je ondersteunen.
Je hoeft niet in Gendt te wonen of een straatactie te organiseren om aan de slag te gaan met klimaatadaptatie. Er zijn tal van mogelijkheden rondom het huis en in de tuin om ook een steentje bij te dragen. Dat kan ook letterlijk: vervang stenen door groen zodat regenwater de grond in kan zakken. Daarnaast houden stenen warmte vast en geven het 's avonds weer af. Hierdoor slapen we slechter. Tuintegels worden op een zomerdag makkelijk 50 graden. Groen verlaagt daarentegen de directe omgevingstemperatuur met 2oC tot 5oC door verdamping en schaduw. Een boom werkt zelfs net zo verkoelend als 10 airco's! Tegen hitte kun je overigens ook zonwering plaatsen of laat een pergola begroeien met bladverliezend groen zodat je er 's zomers koeltjes bij zit terwijl 's winters de zon naar binnen schijnt.
Een boom zorgt voor verkoeling © Marleen Michels
Denk niet alleen op tuin-niveau. Je kunt ook de gevel laten begroeien. Een muur met klimplanten voelt 10 – 15oC koeler aan. Op platte daken waar een leefruimte onder zit kan het ook lonen om een groen dak aan te leggen. De oppervlaktetemperatuur van groene daken is op een zonnige dag in de zomer zo’n 27 oC in tegenstelling tot een bitumendak van 70oC! De temperatuur in de ruimte onder een groen dak is op hete dagen daardoor al gauw 3 oC tot 5 oC lager. Ook leveren zonnepanelen meer op als ze op een groen dak liggen en gaat de dakbedekking langer mee.
Om drinkwatergebruik tijdens periodes van droogte te beperken én wateroverlast te voorkomen kun je regenwater opvangen in een regenton, regenwaterschutting of regenwatersysteem. Het gebruik van een regenwatersysteem bespaart tot wel 100.000 liter water per jaar. Je kunt het regenwater gebruiken om de tuin mee te bewateren, voor het doorspoelen van toiletten, voor de wasmachine en met een speciale filter zelfs om mee te douchen. Planten hebben overigens veel liever regenwater dan kraanwater, omdat er in regenwater geen kalk zit. Hierdoor kun je ook streeploos je ramen wassen met regenwater. Je leest meer over klimaatadaptieve maatregelen op HuisjeBoompjeBeter of Arnhem Klimaatbestendig.
Regenwaterschutting in de Innovatietuin van Intratuin Lochem: www.intratuin.nl/intratuin-lochem