Gerard uit Bemmel wil van het gas af

Gerard Visser uit Bemmel is al jarenlang bezig met verduurzaming en hij hoopt zo snel mogelijjk helemaal aardgasvrij te wonen. Duurzaam gedrag maakt deel uit van zijn dagelijkse doen en laten. Gerard blijft op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en volgt deze kritisch. En hij deelt zijn ervaring en kennis met anderen bij het Energieloket Lingewaard, waar hij sinds het eerste uur adviseur is.

 

Je bent heel gedreven om maatregelen te nemen voor verduurzaming van je woning. Waar komt die bevlogenheid vandaan?

“Eigenlijk begon mijn ‘passie’ voor verduurzamen al toen ik mijn huis kocht in 1969. Toen we er nog geen twee jaar woonden, zag ik dat de krokussen aan de noordkant van de woning eerder tot bloei kwamen dan die aan de andere kant. Dat viel op. Wat bleek? Door de warmte van de radiator die door het enkel glas lekte, groeiden de bloemen als een speer. Zonde! Ik ben direct naar de bouwmarkt gegaan voor tempex en aluminiumfolie, dat ik in het kozijn heb verwerkt. En dat waren mijn eerste stappen op weg naar een volledig duurzame woning.”

Welke stappen heb je daarna genomen?

“Ik ben langzaam verder gegaan met verduurzamen. In de loop van ’79 bijvoorbeeld begonnen we met dubbel glas en spouwmuurisolatie. Daarna dakisolatie en vloerisolatie, omdat we ook in de rest van de woning flink wat warmte verloren. In 1984 is de eerste hr-ketel geplaatst. Zo heb ik iedere keer wat gedaan. Uiteraard werkte ik toen nog, dus dat moest allemaal in de weekenden en avonduren. Zo is het oude dubbelglas in 2005 vervangen door duurzaam HR++ glas, ook op de slaapkamers. Dat was toen nog erg lastig te krijgen. Ook hebben we samen met de buurt nieuwe kozijnen ingekocht. We hebben gekeken naar kozijnen die goed aansluiten, waardoor weinig warmte weglekt. En in 2002 ben ik begonnen met mijn eerste zonnepanelen. Dat zijn er nu inmiddels 18 (4.550 Wp), maar er komen er wellicht nog een paar bij.”

Wat een goede acties. Het is best duur om dergelijke maatregelen te nemen. Hoe ging je daarmee om?

“Inderdaad, vreselijk duur. Maar tóch wist ik dat het uiteindelijk geld zou gaan besparen. Ik ben me dan ook gaan verdiepen in alle subsidiemogelijkheden. En dat waren er best wat! Uiteindelijk zijn onze zonnepanelen toen voor driekwart gesubsidieerd door het rijk en deels door NUON. Tegenwoordig kan alleen de btw nog worden teruggevraagd.” 

En: woon je nu gasloos?

“Nog niet, maar dat zit er wel aan te komen. Vanwege de warme zomers van de afgelopen jaren hebben we een airco laten plaatsen. Hiermee kunnen we ons huis ook verwarmen! Hierdoor heb ik maar liefst 430 kuub gas minder verbruikt dan het jaar ervoor. Ons totale gasverbruik is van 750 naar iets van 300 kuub gegaan. Er is wel extra stroom verbruikt, maar een flink deel daarvan is afkomstig van de zonnepanelen, zelfs in februari al.”

Gerard en zijn vrouw wonen nu een stuk comfortabeler in hun geïsoleerde woning

Je bent ook adviseur bij het Energieloket Lingewaard. Wat kunnen de mensen daar halen?

“Het Energieloket is er voor iedereen die interesse heeft om hun woning te verduurzamen. We helpen hen op weg. Bijvoorbeeld door samen te kijken naar wat het beste bij hun situatie past. Ook delen we onze kennis en ervaring met liefde en plezier. Dus ik zou zeggen: kom gewoon een keertje langs bij het Energieloket Lingewaard! Bijvoorbeeld met vragen over zonnepanelen, isolatie of warmtepompen. Nooit verkeerd!”

Oproep

Wil je met andere Lingewaarders delen welke maatregelen jij hebt genomen? Of heb je een bespaartip? Laat het ons weten via info@energieloketlingewaard.nl. We zijn vooral erg benieuwd welke maatregelen VvE’s en huurders in Lingewaard hebben genomen.

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Gerard uit Bemmel wil van het gas af