Zo leg je een geveltuin aan

Als een gevel van je woning direct aan de stoep grenst, mag je er in veel gevallen een geveltuin aanleggen. Dat wil zeggen dat je een paar stoeptegels/klinkers langs de gevel weghaalt en het vak vult met tuinaarde en planten. De stoep moet overal minimaal 1,5 meter breed blijven. Mail voordat je aan de slag gaat naar Jasper Wiersema via j.wiersema@lingewaard.nl om je plannen te bespreken. Wij hebben de spelregels voor je op een rijtje gezet en leggen uit hoe je in een paar makkelijke stappen een geveltuin aanlegt.

Spelregels

Naast dat de stoep overal minimaal 1,5 meter breed moet blijven, mag een geveltuin op gemeentegrond niet groter dan 45cm vanaf de gevel zijn. Dat is dus anderhalve 30x30 stoeptegel. Graaf bij het aanleggen niet dieper dan 30cm en let op dat je geen kabels of leidingen beschadigt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin. Bij woningen in winkelgebieden mogen geen geveltuinen worden aangelegd. Bekijk alle spelregels

Laat je niet afschrikken door de regels en voorwaarden. Het aanvragen en aanleggen van een geveltuin is vrij simpel!


Beeld: Marleen Michels©

Zo ga je te werk:

  1. 1. Stuur een mail naar Jasper Wiersma van gemeente Lingewaard via j.wiersma@lingewaard.nl en leg uit wat je plannen zijn. Heb je een huurwoning? Vraag dan ook eerst toestemming aan de verhuurder.

  2. 2. Is gemeente Lingewaard akkoord? Wip dan tot anderhalve stoeptegel vanaf de gevel. Liggen er klinkers/waaltjes? Vaak zijn die 20cm lang, dus dan kun je tot twee klinkers vanaf de gevel weghalen.

  3. 3. Gebruik de gewipte tegels/klinkers om een opzetrandje te maken. Zorg dat het randje niet meer dan 10cm boven de stoep uit komt. Of graaf de tegel/klinker in tot dezelfde hoogte als het trottoir, zodat regenwater de geveltuin in kan stromen.

  4. 4. Meng (biologische) tuinaarde met het zand. Als je de opzetrand tot op straatniveau hebt ingegraven, dien je eerst wat zand weg te halen.

  5. 5. Planten/zaaien maar!

  6. 6. Geef water.

  7. 7. Geniet van je nieuwe, biodiverse tuintje.


Beeld: Marleen Michels©

Tips en inspiratie

Een geveltuin is niet alleen mooi, het biedt ook een leefomgeving voor dieren en is klimaatbestendig. Let bij het kiezen van de planten op de standplaats. Ligt de geveltuin vooral in de schaduw? Ga dan voor planten die daar van houden. Vanwege klimaatverandering kun je het beste kiezen voor soorten die ook goed tegen droogte kunnen. Help vlinders en bijen door te kiezen voor inheemse soorten die in verschillende maanden bloeien. Omdat geveltuinen langs een trottoir liggen kun je beter geen planten met doorns gebruiken, behalve als je ze tegen de gevel aan kunt geleiden (bijvoorbeeld rozen).

Geschikte planten voor een zonnige geveltuin:

Lavendel, salie, stokrozen, zonnehoed, vrouwenmantel, aster, kattenkruid, krokussen.

Geschikte planten voor een schaduwrijke geveltuin:

Vingerhoedskruid, akelei, varens, longkruid, gebroken hartje, kerstroos, hosta, sneeuwklokjes.

Als je via een klimhulp de gevel met klimplanten wil laten begroeien, kun je bijvoorbeeld kiezen voor rozen, klimhortensia, clematis of kamperfoelie.  



Beeld: Marleen Michels©

Meer over vergroenen en klimaatadaptatie

 

Naar het overzicht