Groene daken: voordelen en kosten

Groene daken worden steeds populairder. Vooral schuurdaken worden steeds vaker vergroend. Dit geeft een mooier uitzicht en is goed voor de biodiversiteit. Als je ook profijt wilt hebben van de verkoelende werking van een groen dak op de binnentemperatuur, kun je het dak van een leefruimte zoals een slaapkamer vergroenen. Groene daken zijn redelijk gemakkelijk zelf aan te leggen, maar er zijn ook lokale partijen die de aanleg voor je kunnen doen. En er is subsidie beschikbaar!

Een aantal feiten op een rij:

- Platte daken en daken met een hellingshoek van niet meer dan 35 graden zijn geschikt om zonder speciale verankering te vergroenen. Laat wel altijd een constructieberekening maken om zeker te zijn dat het dak het gewicht kan dragen.

- Op een warme dag is het dakoppervlak van een groen dak zo’n 27 graden, terwijl een bitumendak tot 70 graden op kan warmen! De temperatuur onder een groen dak ligt op hete dagen zo’n 3 oC tot 5 oC lager.

- Zonnepanelen leveren meer op wanneer ze op een groen dak liggen, omdat hitte het rendement van de panelen verlaagt.

- Een groen dak houdt veel regenwater vast, waardoor tijdens hoosbuien het riool wordt ontzien en er minder kans is op wateroverlast. Al dit water zorgt natuurlijk wel voor extra gewicht op het dak. Leg dus alleen een groen dak aan als je zeker weet dat de constructie het kan dragen.

- De dakbedekking onder een goed aangelegd groen dak gaat langer mee door de bescherming tegen UV-straling.

- Een groen dak bindt 1kg fijnstof per vierkante meter.

Aanleggen & kosten

De meeste groene daken bestaan uit een substraatlaag met sedumbeplanting. Groene daken zijn in cassettes of in losse lagen te koop en gemakkelijk zelf aan te leggen. Er zijn ook bedrijven die groene daken aanleggen. Het aanleggen van een groen dak kan het hele jaar door, mits het niet vriest. Leg een groen dak liever niet aan als het erg droog is, anders moet je in het begin veel sproeien. Een groen dak vergt weinig onderhoud. Het is wel raadzaam om eens per jaar onkruid weg te halen en als het erg droog is kun je het dak bewateren.

De kosten van een groen dak hangen af van een aantal zaken: ga je het zelf aanleggen of laten aanleggen? Ga je voor sedum, een biodiversiteitsdak of een heuse daktuin? Is er speciale verankering nodig vanwege een grote hellingshoek? Moet de dakbedekking vervangen worden? Een richtprijs voor het zelf aanleggen van een groen sedumdak is zo’n € 45,- per m2. Het aanleggen van een volledig daktuin kost eerder zo’n € 120,- per m2. Op www.groendakwebshop.nl vind je een groot aanbod van verschillende soorten groene daken om zelf aan te leggen. 

Tip: organiseer een groene daken buurtactie en bundel je krachten als buurt! Dat is leuker, makkelijker én vanaf drie huishoudens kun je subsidie aanvragen.

Naar het overzicht