Hoe groen is jouw stroom? Doe de check!

Hoe duurzaam is de stroom die uit jouw stopcontact komt? Misschien heb je je ooit aangemeld bij een energieleverancier omdat ze 'groene stroom' aanboden, maar heb je sindsdien niet meer gekeken hoe groen die stroom eigenlijk is. Er zijn echter belangrijke redenen om dat nu wel te doen, zeker als je bewust wilt bijdragen aan een duurzamere wereld. In dit artikel gaan we dieper in op wat groene stroom precies is, waarom het belangrijk is, en hoe je kunt checken of jouw stroomleverancier daadwerkelijk bijdraagt aan een duurzamere energievoorziening.

Garanties van Oorsprong

Niet alle stroom die als 'groen' wordt aangeboden, is daadwerkelijk zo duurzaam als je misschien denkt. Er zit een verschil tussen échte groene stroom, die direct in Nederland wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen, en groene stroom die op papier groen lijkt door het gebruik van zogenaamde garanties van oorsprong (GvO’s). Energieleveranciers kunnen groene stroom aanbieden door gebruik te maken van deze GvO's. Dit zijn certificaten die bewijzen dat ergens in Europa duurzame energie is opgewekt. Deze certificaten worden vaak verhandeld, wat betekent dat een Nederlandse energieleverancier certificaten kan kopen voor stroom die bijvoorbeeld in een Noors waterkrachtcentrale is opgewekt, terwijl de stroom die jij thuis ontvangt misschien wel uit een Nederlandse gascentrale komt. Dit gaat om bijna 30% van de groenestroomproducten in Nederland!

Het gevolg hiervan is dat je wel denkt dat je bijdraagt aan een duurzamer energieverbruik, maar in werkelijkheid verandert er niets aan de manier waarop stroom hier in Nederland wordt opgewekt. Dit wordt ook wel 'sjoemelstroom' genoemd.

Waarom is het belangrijk om échte groene stroom te gebruiken?

Echte groene stroom, die lokaal wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen, heeft veel voordelen. Allereerst stimuleert het de opbouw van een duurzaam energiesysteem in Nederland. Wanneer meer mensen kiezen voor stroom van bijvoorbeeld wind- of zonneparken, wordt er meer geïnvesteerd in deze infrastructuur. Dit zorgt niet alleen voor minder CO2-uitstoot, maar het maakt Nederland ook minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en energie-import.

Daarnaast heeft echte groene stroom positieve effecten op de energietransitie. Hoe meer vraag er is naar lokaal opgewekte groene stroom, hoe sneller we fossiele energie kunnen uitfaseren. Dat draagt bij aan het halen van de klimaatdoelstellingen van Nederland.

Tenslotte helpt het afnemen van échte groene stroom om te voorkomen dat energieleveranciers profiteren van goedkope certificaten zonder echt te investeren in duurzaamheid. Je geld gaat dan naar de bedrijven die daadwerkelijk bijdragen aan een schonere toekomst.

Hoe check je of jouw stroom écht groen is?

Het kan lastig zijn om te achterhalen hoe groen jouw stroom nou echt is. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Een van de handigste tools hiervoor is de Groene Stroom Checker van de organisatie HIER. Deze tool geeft je inzicht in de duurzaamheid van jouw stroomleverancier. Je kunt eenvoudig opzoeken welke leverancier échte groene stroom levert, en welke vooral werkt met buitenlandse certificaten. De Groene Stroom Checker vergelijkt energieleveranciers op basis van de herkomst van hun stroom. Dit geeft je een eerlijk en transparant beeld van hoe groen de stroom is die je daadwerkelijk gebruikt. Zo kom je er bijvoorbeeld achter of je energieleverancier stroom inkoopt van Nederlandse windmolens of vooral werkt met certificaten uit het buitenland.

 

Naar de Groene Stroom Checker

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een energieleverancier?

Als je (na het doen van de check) besluit over te stappen naar een andere energieleverancier, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten om zeker te weten dat je écht groene stroom afneemt. Een paar tips:

  1. Kijk naar de herkomst van de stroom: Zorg ervoor dat de stroom uit Nederland komt en direct wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals wind of zon. Dit kun je zien in de Groene Stroom Checker.
  2. Controleer de investeringen in nieuwe energieprojecten: Sommige energieleveranciers bieden weliswaar groene stroom aan, maar investeren nauwelijks in nieuwe duurzame energiebronnen. Kies een leverancier die actief bijdraagt aan de opbouw van nieuwe wind- en zonneparken.

 

 

Naar het overzicht





  • Home
  • Nieuws
  • Hoe groen is jouw stroom? Doe de check!