Hoe duurzaam is isolerend glas?

Het vervangen van enkel of dubbel glas door HR++- en triple glas is in veel gevallen een duurzame keuze. Het vervangen van enkel glas door HR++ glas is qua rendement zelfs vergelijkbaar met een spaarrekening met 6% rente. De kosten en besparing voor isolerend glas hangen onder andere af van het type glas, de kozijnen en het type woning. Naast een besparing op de energiekosten zorgt isolerend glas voor meer comfort, minder geluid van buiten, een hoger energielabel en waardeverhoging van de woning.

Welk soort glas moet ik kiezen?

HR++ glas is dubbel glas met 2 isolatielagen. Triple glas heeft 3 isolatielagen. Tiple glas wordt ook wel HR+++ glas of driedubbel glas genoemd. Als u ook de kozijnen wilt laten vervangen, dan kunt u het beste voor isolerende kozijnen met triple glas en dubbele kierdichting kiezen. Dit is op dit moment de best mogelijke isolatie voor ramen. Triple glas is niet veel duurder dan HR++ glas. Als u de kozijnen vervangt en kiest voor triple glas, dan kost dit zo’n 20% meer dan HR++ glas. De extra besparing op de energiekosten is 25%. Wilt u weten hoe het vervangen van ramen (en kozijnen) in zijn werk gaat? Kijk dan het filmpje van 'Iedereen doet wat', waarin Bertine verteld hoe zij haar glas en kozijnen liet vervangen.

Het is raadzaam om al het enkel glas te laten vervangen door isolerend glas. Zelfs als de kozijnen niet vervangen hoeven te worden. Ook in ruimtes die niet of nauwelijks verwarmd worden is dit raadzaam, omdat ook door deze ramen veel warmte verloren gaat. Als u van enkel glas, naar triple glas overstapt, is het raadzaam om ook de kozijnen te laten vervangen. Zo zorgt u voor optimale isolatie. Ook bij regulier dubbelglas is het soms raadzaam om dit te vervangen door isolerend glas. Met name in ruimtes waar u veel bent en die veel verwarmd worden zoals de woonkamer en de keuken. Door dubbelglas te vervangen door isolerend glas krijgt u meer comfort in huis.

Wilt u meer informatie over de beste oplossing voor uw situatie? Doe de test van Milieu Centraal en krijg persoonlijk advies en informatie over de kosten en besparing. Wilt u persoonlijk advies en offertes opvragen? Kijk hier welke lokale aanbieders u kunnen helpen.

Kosten & besparing

Kosten en besparing isolerend glas met bestaande kozijnen

 

Kosten

U bespaart elk jaar (vergeleken met enkel glas)

U bespaart elk jaar (vergeleken met dubbel glas)

Tussenwoning

€ 3.100

€ 290

€ 120

Hoekwoning/ 2-1 kap

€ 3.500

€ 330

€ 140

Vrijstaand huis

€ 4.700

€ 450

€ 180

Besparing berekend met hr-ketel en gasprijs van 77 cent per m3 (prijspeil 2019). Bron: Milieu Centraal

 

Kosten en besparing isolerend glas met isolerende kozijnen

 

Kosten

U bespaart elk jaar (vergeleken met enkel glas)

U bespaart elk jaar (vergeleken met dubbel glas)

Tussenwoning

€ 8.400

€ 370

€ 200

Hoekwoning / 2-onder-1-kap

€ 9.600

€ 400

€ 220

Vrijstaande woning

€ 12.700

€ 550

€ 290

Triple glas in hele huis in nieuwe, isolerende kozijnen. Besparing berekend met hr-ketel en gasprijs van 77 cent per m3. Bron: Milieu Centraal

Subsidie

Als u naast isolerend glas ook andere isolerende maatregelen neemt, dan kunt u aanspraak maken op subsidie. Rijksdienst voor ondernemend Nederland vergoed bij twee of meer isolerende maatregelen zo’n 20% van de gemaakte kosten. Lees meer.

Naar het overzicht