HET ENERGIELOKET HOUDT U OP DE HOOGTE!

contact

Hoe maak ik mijn huis stap voor stap aardgasvrij? | Van gas los #3

In een aardgasvrije woning kook en verwarm je elektrisch in plaats van met aardgas. Dat betekent dat een aantal dingen in huis zullen moeten veranderen. Het aardasvrij en duurzaam maken van je huis mag, maar hoeft niet in één keer. Het kan prima stap voor stap!

1.    De juiste basis: Isolatie

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. De juiste basis voor iedere comfortabele, energiezuinige en aardgasvrije woning is goede isolatie! Zeker als je een warmtepomp wil aanschaffen. Wil je slim investeren, dan is isolatie waar je begint. Mogelijke maatregelen zijn: Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie, HR++ glas en het dichten van naden en kieren. Isolatie gaat natuurlijk altijd hand in hand met goede ventilatie.

2.    Elektrisch koken

De oplossing voor aardgasvrij koken is er al: elektrisch koken via inductie. Het werkt even makkelijk als koken op gas, de kookplaat is namelijk snel opgewarmd en afgekoeld. Het is daarmee ook de meest efficiënte manier van elektrisch koken. Een prettige bijkomstigheid: koken op inductie is veiliger en makkelijker schoon te maken. Mocht je je keuken gaan verbouwen, is het verstandig om direct over te stappen op inductie.

3.    Duurzaam verwarmen

Als je je woning aardgasvrij wilt maken, moet je een andere manier vinden om je huis en water te verwarmen. Eén van de mogelijkheden is elektrisch met een warmtepomp. Voordat je een warmtepomp kan installeren moeten eerst heel wat aanpassingen in huis worden gedaan. Er zijn ook andere oplossingen mogelijk, zoals een zonneboiler voor warm water en infraroodpanelen voor extra warmte in bepaalde ruimtes. Welke maatregelen je moet kiezen hangt af van jouw huis en situatie. De beste oplossing is altijd maatwerk!

4.    Zonnepanelen op het dak

Niet direct noodzakelijk als je aardgasvrij gaat, maar wel duurzaam en financieel verstandig: zonnepanelen. Met zonnepanelen zet je zonne-energie om in duurzame elektriciteit. Een aardgasvrije woning verbruikt doorgaans meer elektriciteit, dus is de combinatie met zonnepanelen is erg aantrekkelijk!

 

 

Meer weten over energie besparen, opwekken of elektrisch verwarmen en koken? Kom dan naar het spreekuur van Energieloket Lingewaard! U bent van harte welkom in Bemmel, Huissen, Doornenburg en Gendt. Wij staan voor u klaar! Uiteraard kunt u ons ook per e-mail benaderen of een terugbelverzoek achterlaten.

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Hoe maak ik mijn huis stap voor stap aardgasvrij? | Van gas los #3