Hulp bij besparen op energie: juist nu!

Het is niemand ontgaan: de energieprijzen vliegen de pan uit. Mensen die een contract hebben dat afloopt en/of een contract hebben met variabele tarieven zullen hier op de korte termijn het meeste last van krijgen. Als de prijsstijgingen zich door gaan zetten kunnen huishoudens volgend jaar wel 900,- meer aan gas kwijt zijn. Voor veel mensen is het moeilijk om deze kosten op te brengen. Het is dus nu nog belangrijker dan ooit om zuinig met energie om te gaan. 

Maatregelen en gedrag

Voor de hand liggende maatregelen voor het besparen van gas zijn het isoleren van de woning, zodat je minder hard hoeft te stoken. In Nederland zijn 650.000 huishoudens bij wie sprake is van energiearmoede. Dat wil zeggen dat ze 10% of meer van hun inkomen aan energie kwijt zijn. Zij hebben dus vaak niet de financiele middelen om de investeringskosten van isolatie op te brengen, terwijl zij de besparing het hardste nodig hebben. Vaak wonen zij ook in minder goed geisoleerde woningen. Het gaat ook vaak om huurwoningen, waardoor het doen van grote investeringen niet rendabel is. En dit probleem wordt nu dus nog groter. 

Om tóch de energierekening wat te verlagen kunnen kleinere, gratis of goedkope maatregelen worden genomen. Ook is gedragsverandering erg belangrijk: het sluiten van deuren, korter douchen en de verwarming een graad lager zetten zijn hier voorbeelden van. Ook zijn er goedkope maatregelen die zichzelf snel terug verdienen zoals het installeren van tochstrips, radiatorfolie en een waterbesparende douchekop. 

Help buurtgenoten

Om ook huurders te helpen energie te besparen leiden we samen met Waardwonen en WOONstichting Gendt een nieuwe lichting Energieambassadeurs op. Energieambassadeurs helpen andere inwoners in Lingewaard bij het besparen van energie door het nemen van energiebesparende maatregelen en het veranderen van gedrag. Wil jij je buurtbewoners helpen om door deze moeilijke tijd te komen én een bijdrage te leveren aan het milieu? Meld je dan aan voor de training.

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Hulp bij besparen op energie: juist nu!