Is waterstof de toekomst?

Wat is waterstof?

Waterstof is een CO2-vrij gas. Het is het meest voorkomende element dat we kennen. Waterstof is te maken door elektrolyse. Door water onder stroom te zetten, worden de zuurstof- en waterstof moleculen gescheiden. Waterstof dat in aanraking komt met zuurstof zorgt voor energie die te gebruiken is om bijvoorbeeld voertuigen op te laten rijden.

Waterstof is net als aardgas op te slaan en te vervoeren. In Nederland hebben we daarom een voordeelpositie vanwege ons goede gasnetwerk. Waterstof is een schone energiedrager (het enige bijproduct is water), maar het heeft als nadeel dat door elektrolyse 30% van de energie verloren gaat. Als waterstof vervolgens naar elektriciteit wordt omgezet, verliest het weer zo’n 30% aan energie. Het rendement is daardoor niet bijzonder hoog.

Voor veel soorten energie kunnen we gebruik maken van duurzaam opgewekte elektriciteit. Bijvoorbeeld voor het koken op een inductiekookplaat of voor vervoer door elektrische auto’s, bussen, treinen en fietsen. Toch zal gas erg belangrijk blijven. Bijvoorbeeld voor zwaar transport en voor industrieën waarbij hele hoge temperaturen nodig zijn. In de visie voor Nederland over duurzaam energiegebruik in 2050 zorgt gas dan ook voor 30% van de energieopwekking. 

Waar kunnen we waterstof voor gebruiken?

  • Vervoer

Waterstof kan gebruikt worden als brandstof voor speciale waterstofauto’s of -bussen. In Gelderland draait een pilot met waterstofauto’s. Tijdens deze pilot kunt u in een waterstofauto rijden en tankt u met 50% korting bij Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. Dit project is een samenwerking tussen provincie Gelderland en gemeente Arnhem en is bedoeld voor mensen die binnen 30 km van Arnhem af wonen. Op H2-Drive.nl leest u meer. Voorlopig zijn auto’s die op groene stroom rijden beter voor het milieu dan waterstofauto's. Ook de kosten voor elektrische voertuigen zijn voorlopig lager dan die van voertuigen op waterstof. 

  • Energieopslag

Voor particulieren en wijken kan waterstof verder gebruikt worden als energieopslag. Vooral nu er steeds meer duurzame energie opgewekt wordt uit zon en wind - die zorgen voor pieken en dalen in opwek -, wordt energieopslag steeds belangrijker. Energie opslaan in waterstof kan hierbij uitkomsten bieden. Dit is ook een efficiënter gebruik van waterstof dan het te verbranden als brandstof voor vervoersmiddelen. Waterstof gebruiken voor energieopslag en als brandstof voor bijvoorbeeld vrachtschepen is daarom voorlopig duurzamer dan het gebruik van waterstof voor waterstofauto’s. 

  • Warmtevoorzieninig

Daarnaast zou waterstof een uitkomst kunnen bieden op plekken waar geen warmtenetten aangelegd kunnen worden én waar elektrisch verwarmen niet wenselijk is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij oudere, slecht geïsoleerde huizen. Waterstof is een alternatieve manier voor duurzaam verwarmen. Het voordeel is dat er dan maar eenmaal 30% verlies van rendement is. Er worden momenteel allerlei tests gedaan om te bekijken hoe we waterstof duurzaam en veilig kunnen gebruiken. Het zal dus nog een aantal jaren duren voordat we waterstof op een grotere schaal zullen gaan gebruiken. 

Naar het overzicht