Isolatietips per bouwjaar

Welke duurzame maatregelen in jouw geval het beste zijn hangt van verschillende dingen af. Wat is je budget? Wat zijn je (woon)wensen? Wat is er al aan maatregelen genomen? Het bouwjaar van je woning kan een goede indicatie zijn om te bepalen welke maatregelen het meest zinvol zijn. Hieronder vind je een overzicht van maatregelen per bouwperiode. Voor specifieker advies kun je contact opnemen met een energieadviseur.

 

Bouwjaar tussen 1975 en 1982

De meeste woningen in Lingewaard zijn in deze periode gebouwd. Er waren in die bouwperiode al eisen op het gebied van isolatie, maar die zijn op dit moment hoger. Er is vaak spouwmuur- en dakisolatie, maar niet altijd (overal) dubbel glas. Via enkel glas gaat veel warmte verloren. Huizen uit deze tijd hebben – als er sinds de bouw geen aanvullende maatregelen zijn genomen – meestal een energielabel C. Niet slecht, maar het kan beter. Vooral door verder te isoleren kan je een hoop winst behalen. Je woning wordt comfortabeler en je gasrekening lager. Logische stappen om te nemen zijn:

1. Enkel glas vervangen door HR++-glas.

2. De vloer of kruipruimte isoleren (dit kun je uitbesteden of zelf doen).

3. Eventueel een dikkere laag dakisolatie aanbrengen of de zoldervloer isoleren als de zolder alleen als berging wordt gebruikt.

Bouwjaar tussen 1920 en 1974

Woningen van vóór 1974 zijn bij de bouw niet geïsoleerd. De kans is echter vrij groot dat bewoners over de jaren maatregelen hebben genomen. En dat is maar goed ook, want woningen uit deze bouwperiode hebben zonder maatregelen een energielabel D of lager. En dat wil zeggen dat er nog flinke winst te behalen is. Logische stappen om te nemen zijn:

1. Spouwmuurisolatie aanbrengen. Hierdoor zal veel minder warmte weglekken. Een isolateur kan zien of de spouw al geïsoleerd is.

2. HR++-glas plaatsen. Vooral als er nog enkel glas is.

3. Dakisolatie aanbrengen.

Nieuwere woningen

Woningen gebouwd vanaf 1982 zijn geïsoleerd. Wil je meer wooncomfort of meer besparen op je energierekening? Dan kun je kleine maatregelen nemen zoals het dichten van kieren (let er dan wel op dat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt), installeren van radiatorfolie of radiatorventilatoren.

Meer informatie

Op deze pagina lees je alles over de huidige subsidies en leningen. Er is op dit moment subsidie voor isolatiemaatregelen!

Op deze pagina vind je een overzicht van lokale aanbieders die je kunnen helpen.

Op deze pagina lees je meer over Energielabels en hoe je je label kunt verbeteren.

Naar het overzicht