Stenen eruit, groen erin: maak je tuin klimaatbestendig!

Door tuintegels te vervangen door groen zorg je dat je er op hete dagen koeltjes bij zit. Je hoeft dan dus ook niet onnodig energie te gebruiken voor een airco en ventilatoren. Een groen dak zorgt er daarnaast voor dat de binnentermperatuur lager blijft op hete dagen. Ook zorgen klimaatadaptieve maatregelen ervoor dat regenwater wordt vastgehouden of weg kan zakken in de bodem zodat jij droge voeten houdt tijdens een hoosbui. Én meer groen is goed voor de biodiversiteit!

Maatregelen tegen wateroverlast

Door klimaatverandering hebben we steeds meer last van hoosbuien. Er valt dan in heel korte tijd heel veel regen. En dat zorgt voor overlast op plekken waar veel verharding is. Gelukkig zijn er allerlei maatregelen die je kunt nemen om het water op te vangen of in de grond te laten zakken. Wist je bijvoorbeeld dat een groen dak vrijwel de helft van het regenwater tijdelijk vast kan houden? Al dat water hoeft tijdens een bui dus niet via de regenpijp naar het riool afgevoerd te worden. Zonnepanelen die op een groen dak liggen leveren daarnaast ook nog eens meer op vanwege de verkoelende werking van de planten. Wil jij ook een groen dak met zonnepanelen aan laten leggen? Vraag dan informatie op bij bijvoorbeeld Rieken in Ewijk


Een groen dak in bloei: de kleur van een groen dak verandert elk seizoen. Beeld: Marleen Michels

Maatregelen tegen hitte 

Ook ontharden en vergroenen is een goede klimaatadaptieve maatregel. Regenwater kan makkelijker de grond in zakken als er minder verharding is en ook wortels van planten nemen water op en houden dit vast. Door schaduw en verdamping zorgt meer groen er ook nog eens voor dat je minder last hebt van hitte op - het groeiende aantal - tropische dagen. Hoe meer groenoppervlak hoe beter. Als je een kleine tuin hebt of ook nog een relatief groot deel verharding wilt behouden kun je ook werken met verticaal groen zoals groene gevels, hagen en/of begroeide pergola's. Zorg ook voor verscheidenheid in je beplanting. Hoe groter het bladoppervlak van planten, hoe meer verkoeling ze geven. Een variatie van struiken, bodembedekkers en boompjes zorgt dus voor meer verkoeling dan bijvoorbeeld een gazon.


Je hoeft geen grote tuin te hebben om (schaduwrijk) groen te planten! Beeld: Marleen Michels

Een overzicht van klimaatregelen:

1. Onthard en vergroen

2. Plant (fruit)boompjes

3. Koppel de regenpijp af: plaats bijvoorbeeld een regenton of leg een regenwatervijver aan

4. Leg een groen dak aan

5. Laat een muur, schutting of pergola begroeien of plant een haag

6. Leg een geveltuin aan als je woning aan de stoep grenst (vraag dan wel eerst toestemming bij de gemeente)

 

Naar het overzicht





  • Home
  • Nieuws
  • Stenen eruit, groen erin: maak je tuin klimaatbestendig!