•• ••

contact

Stenen eruit, groen erin: maak je tuin klimaatbestendig!

Je kunt je huis en tuin verduurzamen door klimaatadaptieve maatregelen te nemen. Door bijvoorbeeld tuintegels te vervangen door beplanting zorg je dat je er op hete dagen koeltjes bij zit. Je hoeft dan dus ook niet onnodig energie te gebruiken voor airco's en ventilatoren. Een groen dak werkt daarnaast isolerend waardoor je in de winter minder hard hoeft te stoken. Ook zorgen klimaatadaptieve maatregelen ervoor dat regenwater wordt vastgehouden of weg kan zakken in de bodem zodat jij droge voeten houdt tijdens een hoosbui. 

Maatregelen tegen wateroverlast

Door klimaatverandering hebben we steeds meer last van piekbuien. Er valt dan in heel korte tijd heel veel regen. En dat zorgt voor overlast op plekken waar veel verharding is. Gelukkig zijn er allerlei maatregelen die je kunt nemen om het water op te vangen of in de grond te laten zakken. Wist je bijvoorbeeld dat een groen dak vrijwel de helft van het regenwater tijdelijk vast kan houden? Al dat water hoeft tijdens een bui dus niet via de regenpijp naar het riool afgevoerd te worden. Zonnepanelen die op een groen dak liggen leveren daarnaast ook nog eens meer op vanwege de verkoelende werking van de planten. Wil jij ook een groen dak met zonnepanelen aan laten leggen? Vraag dan informatie op bij bijvoorbeeld Rieken in Ewijk

Maatregelen tegen hitte 

Ook ontharden en vergroenen is een goede klimaatadaptieve maatregel. Regenwater kan makkelijker de grond in zakken als er minder verharding is en ook wortels van planten nemen water op en houden dit vast. Door schaduw en verdamping zorgt meer groen er ook nog eens voor dat je minder last hebt van hitte op - het groeiende aantal - tropische dagen. Hoe meer groenoppervlak hoe beter. Als je een kleine tuin hebt of ook nog een relatief groot deel verharding wilt behouden kun je ook werken met verticaal groen zoals groene gevels, hagen en/of begroeide pergola's. Zorg ook voor verscheidenheid in je beplanting. Hoe groter het bladoppervlak van planten, hoe meer verkoeling ze geven. Een variatie van struiken, bodembedekkers en boompjes zorgt dus voor meer verkoeling dan bijvoorbeeld een gazon. 

Hulp nodig?

Operatie Steenbreek ondersteunt met lokale partijen bij het ontwerpen van groene tuinen én ze halen je tuintegels op! Lees meer en meld je aan. Zo hebben Operatie Steenbreek en Technisch Wijkbeheer Lingewaard al veel mensen geholpen bij het vergroenen van hun tuin in de afgelopen jaren. Bekijk bijvoorbeeld de metamorfose van deze kleine achtertuin in Bemmel. 

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Stenen eruit, groen erin: maak je tuin klimaatbestendig!