Makkelijke duurzame maatregelen zonder je huis te verlaten

Stap over naar een duurzame bank

Als energieloket geven we vaak praktische en directe tips voor het verduurzamen van uw woning. Echter kunt u ook indirect bijdragen aan een schonere planeet. Bijvoorbeeld door over te stappen naar een duurzame bank. Op www.eerlijkegeldwijzer.nl vindt u een overzicht van banken en hun scores op onderwerpen als klimaatverandering, transparantie en mensenrechten. Een aantal grote banken scoren bedroevend slecht. Zo scoren ABN-AMRO en ING bijvoorbeeld een 3 (van 10) op klimaatverandering. De duurzaamste banken zijn De Volksbank (ASN en SNS) en Triodos met een 9 en een 8 als score voor klimaatverandering. Ook op alle andere onderwerpen scoren deze banken een stuk hoger. Op eerlijkegeldwijzer.nl vindt u ook een overzicht van de scores van verzekeringen en pensioenverstrekkers.

Stap over naar een duurzame energieleverancier

Zoals bekend zijn niet alle energieleveranciers even duurzaam. Dit hangt af van hoe de stroom die zij leveren wordt opgewekt, maar ook van hoe deze wordt geleverd en wat voor investeringen de leveranciers doen. Elk jaar stellen de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE een ranking op van alle energieleveranciers in Nederland. In de ranking van 2019 scoorden 5 energieleveranciers maar liefst een 10. Dit waren:

  • EasyEnergy
  • Energie VanOns
  • Om | nieuwe energie
  • Pure Energie
  • Vrijopnaam

De hele ranking vindt u hier. U kunt makkelijk overstappen via WISE. Overstappen van energieleverancier kan veel geld besparen, maar scheelt ook tot 4 ton aan CO2-uitstoot per jaar. Dat is bijna net zoveel als de uitstoot van een retourtje Amsterdam – Australië. Let op: wanneer u voortijdig een contract verbreekt, kan het zijn dat u een boete krijgt.

Bestel ledlampen

Vervang gloei- en halogeenlampen door ledverlichting. Vervang als eerste de lampen die het vaakste aan staan. Ledlampen verbruiken bijna 90% minder stroom en besparen daardoor op de lange termijn geld. Ze besparen ook geld omdat ze langer meegaan. In een periode van 15 jaar dient een gloeilamp gemiddeld 9x vervangen te worden. Het stroomverbruik van een gloeilamp over deze periode kost zo’n € 74,-. Een ledlamp gaat zo’n 15 jaar mee en hoeft dus niet vervangen te worden. Het stroomgebruik in deze periode bedraagt zo’n € 8,-. Na 15 jaar heeft de ledlamp (inclusief verbruik) € 14,- gekost, terwijl de gloeilamp dan € 83,- heeft gekost. Een halogeenlamp zit daar tussenin met een bedrag van € 65,- over 15 jaar. Een groot verschil dus!

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Makkelijke duurzame maatregelen zonder je huis te verlaten