Aandachtspunten bij het verduurzamen van een monument

Om in 2050 fossielvrij te kunnen zijn zullen er ook in gemeentelijke monumenten duurzame maatregelen genomen moeten worden. Het karakter en de uitstraling van het gebouw mogen hierbij echter niet worden aangetast. Er zijn gelukkig ook bij monumenten vrijwel altijd energiebesparingsmaatregelen mogelijk. En vaak is hier ook subsidie voor beschikbaar!

 

Isoleren

Om het monument te verduurzamen kun je kiezen voor isolatiemaatregelen zoals raam-, vloer-, muur- en dakisolatie. Het Gelders Genootschap adviseert om de spouw niet na te isoleren, behalve als de risico’s op (vocht)schade beperkt blijkt. Laat je goed adviseren door een erkend bouwbedrijf dat ervaring heeft met het isoleren van monumenten.

Subsidie en financiering

Voor duurzaamheidsmaatregelen als isolatie, het plaatsen van isolatieglas, een warmtepomp of zonneboiler kun je subsidie aanvragen bij de Rijksoverheid. Via de gemeente is daarnaast de Toekomstbestendig wonen lening aan te vragen tegen een gunstige rente. Ook voor de kosten voor onderhoud aan en restauratie van je pand kun je subsidie krijgen bij het Rijk en bij gemeente Lingewaard.

Let op: voor sommige maatregelen is een vergunning nodig

Voor veranderingen of onderhoud aan een monument heb je meestal een vergunning nodig. Bij monumenten moet er een technische noodzaak zijn voor het vervangen of herstellen van materiaal. Je hebt bijvoorbeeld een omgevingsvergunning nodig voor het slopen, herstellen, verplaatsen of wijzigen van (een deel) van het monument. Er is geen vergunning nodig voor normaal onderhoud aan de buitenkant zoals het schilderen in dezelfde kleur of het vervangen van kapotte dakpannen door dakpannen van hetzelfde type. Ook voor het vervangen van kapotte, niet historische ruiten is geen vergunning nodig. Deze moeten dan wel in de originele sponning worden geplaatst. Meer informatie.

Ook voor het plaatsen van zonnepanelen en zonnecollectoren op daken van een monument dien je een omgevingsvergunning aan te vragen. Bij de beoordeling van de aanvraag voor zonnepanelen en/of zonnecollectoren wordt bekeken of deze zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte. Als dat zo is dan kan dat een reden zijn om toestemming te weigeren.

Behulpzame websites

Op cultureelerfgoed.nl staat veel handige informatie. Bekijk bijvoorbeeld de gids Na-isolatie van historische woonhuizen of Zonne-energie en uw monument. Op www.monumenten.nl kun je meer informatie vinden over het verduurzamen van je monumentale woonhuis. Je kunt hier ook een zelfscan doen.

Je kunt via www.restauratiefonds.nl een duurzaamheidsadvies van een monumentenadviseur (DuMo-adviseur) aanvragen. Je kunt hier ook lid worden van de Monumenten Community om vragen te stellen en informatie uit te wisselen.

Naar het overzicht





  • Home
  • Nieuws
  • Aandachtspunten bij het verduurzamen van een monument