Repareren of vervangen?

Repareren is vaak beter dan vervangen. Dat geldt natuurlijk voor bijvoorbeeld kleding en schoenen, maar ook voor sommige elektronische apparaten. Er zijn echter ook apparaten waarbij het soms duurzamer is om ze te vervangen als ze kapot gaan. De laatste jaren zijn apparaten als wasdrogers en vriezers namelijk veel energiezuiniger geworden, waardoor de klimaatimpact van het maken van deze apparaten kleiner is dan dat van het gebruik. Maar wanneer is dat wel het geval en wanneer niet? 

Laptops, smartphones en tablets

Kleine elektronische apparaten zoals laptops, smartphones en tablets kun je eigenlijk altijd beter laten repareren. In deze apparaten zitten veel (edel)metalen die steeds zeldzamer worden en op een zeer milieuonvriendelijke manier worden gewonnen. Tegenwoordig zijn mijnen geen tunnels onder de grond of in bergen meer, maar enorme stukken land die volledig zijn vernietigd totdat er een grote krater overblijft. Daarnaast verbruiken de werktuigen die worden gebruikt bij het winnen van deze grondstoffen heel veel diesel. Ook is er gigantisch veel water nodig om de edelmetalen te scheiden van andere grondstoffen. Voor een mobiele telefoon is dat zo'n 1.000 liter water. Dit water wordt meestal geloosd in rivieren, terwijl er nog veel giftige stoffen in zitten.

Wist je dat er 130 gram aan mineralen en zeldzame aardmetalen in je mobiele telefoon zit? En dat hiervoor 44 kg aan steen wordt gewonnen en vernietigd? Voor de productie van een computer is zelfs 200 kg aan grondstoffen nodig!

Ook als je apparaten niet meer te repareren zijn is het daarom goed om voortaan voor een refurbished model te kiezen in plaats van een gloednieuwe. De klimaatimpact hiervan is drie keer kleiner dan van nieuwe apparaten. Kies bijvoorbeeld voor een Fairphone. Deze is naast refurbished ook modulair en (daardoor) makkelijker te repareren. Lever elektrische apparaten die niet meer te repareren zijn in bij een inleverpunt van bijvoorbeeld Wecycle.

Kleine apparaten

Keukenapparatuur zoals blenders en verzorgingsapparaten zoals föhns zijn de afgelopen jaren nauwelijks duurzamer geworden. Daarnaast gebruik je veel van deze apparaten niet dagelijks, waardoor de impact van het maken van dergelijke apparaten groter is dan van het gebruik. Het is daarom vaak duurzamer om deze apparaten te (laten) repareren. Het is uiteraard belangrijk dat degene die de apparaten repareert kundig is om brandgevaar te voorkomen. Bezoek bijvoorbeeld het eerstvolgende Repaircafé

Witgoed

Koelkasten en vriezers kun je beter repareren als ze minder dan tien jaar oud zijn, en vervangen als ze ouder zijn. De techniek is een stuk beter geworden, waardoor de besparing door het gebruik van een zuiniger model opweegt tegen de impact van het productieproces. Je kunt de oude modellen daarom ook beter niet verkopen of naar de kringloop brengen. Winkels die witgoed verkopen nemen meestal gratis het oude apparaat mee om deze fatsoenlijk te laten recyclen. Wasdrogers met label A+ of minder kun je beter vervangen door een nieuw A+++ model. Wasmachines en vaatwassers kun je overigens beter niet vervangen. Deze zijn de afgelopen jaren niet heel veel zuiniger geworden.

Naar het overzicht