Rolan uit Haalderen verduurzaamde zijn woning: “Begin gewoon met offertes aanvragen!”

Rolan is banketbakker en woont met zijn vrouw Madita, zoon Quinn en dochter Kiara in Haalderen. Hun twee-onder-een-kapwoning uit 1968 was niet bepaald duurzaam. “Dat kan beter”, dacht Rolan. Na het aanvragen van verschillende offertes liet hij de spouwmuur na-isoleren, liet hij vloerisolatie aanbrengen én kocht hij elf zonnepanelen. Nu is hun gasverbruik ongeveer de helft van een gemiddelde twee-onder-een-kapwoning en het stroomverbruik is vergelijkbaar met dat van een tweepersoonshuishouden. Indrukwekkend!

Je bent goed bezig Rolan! Sinds wanneer heb je de zonnepanelen?

“Het wordt nu het vierde jaar dat we de zonnepanelen hebben. Eerst huurden we ze, wat een besparing van zo’n € 10 per maand opleverde. Ik hoorde echter dat er bij het huren van zonnepanelen veel geld blijft hangen bij de tussenliggende partijen. In het contract stond dat het mogelijk was om de panelen over te kopen, dus hebben we gespaard en vervolgens de zonnepanelen overgenomen. Er liggen er nu elf en in een gunstige situatie leveren ze ongeveer 3.300 kilowattuur stroom op.”

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Weetje: een gemiddeld huishouden gebruikt 3.500 kWh stroom per jaar.

 Volgens Natuur & Milieu kun je met Rolan’s elf zonnepanelen:

- Bijna 700.000 uur je telefoon opladen (dat is handig met twee tieners in huis)

- 16,5 uur per dag stofzuigen (alsof je niks beters te doen hebt)

- Meer dan 400 koppen koffie per dag zetten (zolang je die maar niet allemaal opdrinkt)

_____________________________________________________________________________________________________________________________

“De zonnepanelen hebben we via Zelfstroom gehuurd. Hier kun je zowel panelen huren als kopen. Zelfstroom werkt met Atama Solar Energy in Elst om de installatie te regelen. Binnen no-time hadden de buren ook allemaal zonnepanelen door hen laten leggen. We zijn allemaal erg tevreden. We gebruiken een app om te kijken wat we opwekken en op de slimme meter zien we hoeveel stroom we terugleveren aan het net.”

En het (na-)isoleren? Hoe ging dat in zijn werk?

“De woning is in 1968 gebouwd en de spouwmuurisolatie was niet bepaald goed meer. Er zijn allerlei materialen waarmee je de spouw kunt (na-)isoleren. Van PUR tot tempexkorrels en nog veel meer. We hebben verschillende offertes opgevraagd en uiteindelijk gekozen voor de combinatie vloerisolatie van schuim (icynene) en muurisolatie van tempexkorrels (EPS PlusParel extra HR+++). Dat was prijstechnisch goed en voor de muren vond ik het prettig dat er nog lucht langs het isolatiemateriaal kan. Hiermee voorkomen we vochtproblemen. We hebben de vloerisolatie en de spouwmuurisolatie bij dezelfde aanbieder afgenomen. Het isoleren zelf ging vrij vlot en heeft verder geen troep of overlast met zich meegebracht. Ze zijn in juni geweest en vanaf november begonnen we echt aan ons verbruik te merken dat ons huis nu beter geïsoleerd is. Het lijkt ook wel of de binnentemperatuur stabieler is.”

Heb je ook subsidie aangevraagd?

“Ja! Ik heb de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) via rvo.nl aangevraagd. Ook heb ik de btw van de zonnepanelen teruggevraagd bij de Belastingdienst. Dit laatste scheelde wel € 888!

Ik heb voor € 9.500 bruto aan investeringen gedaan. Dat was € 7.500 netto na aftrek van de btw en subsidie. We besparen nu zo’n € 1.200 aan gas en elektriciteit per jaar. In iets meer dan zes jaar verdienen we de panelen en isolatie dus terug. En al het gas dat we besparen hoeft natuurlijk niet gewonnen te worden en we wekken een groot deel van de stroom die we gebruiken zelf op een duurzame manier op. Het proces om de subsidie aan te vragen was overigens wel wat omslachtig. Het is allemaal in één keer goedgekeurd, maar je moet wel veel foto’s en documenten aanleveren.”

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Wist je dat: de btw op zonnepanelen tegenwoordig 0% is? Vanaf dan hoef je dus niet meer zelf de btw terug te vragen bij de Belastingdienst.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Wat wil je in de toekomst nog doen ter verduurzaming?

“Ik ben aan het informeren of we meer zonnepanelen kunnen leggen. Vereniging Eigen Huis heeft een collectieve inkoopactie die interessant is. Ik ben nog aan het kijken of dat zinvol is gezien de ligging van het dak. Daarnaast wil ik graag een groen dak op de keukenuitbouw. Hiervoor ben ik nu offertes aan het aanvragen.”

Heb je tips voor anderen die hun huis willen verduurzamen?

“Gewoon doen! Vooral als je het financieel op kunt brengen. Begin gewoon met offertes aanvragen. Het enige grote nadeel is nog steeds de hoge prijs van sommige energiebesparende maatregelen. Wat ik graag zou willen zien in Lingewaard is dat er meer collectief wordt aangepakt. Je kunt hulp vragen en ik ben ook lid van Lingewaard Energie, maar verder wordt er nog niet heel veel collectief gedaan. Zo’n actie als van Vereniging Eigen Huis waarbij collectief zonnepanelen worden ingekocht is heel nuttig om deze maatregelen voor meer mensen toegankelijk te maken. En over Vereniging Eigen Huis gesproken; ik zou wel aanraden om daar lid van te worden. Je kunt overigens ook veel zelf! Ik ben niet heel handig, maar zo ingewikkeld zijn veel energiebesparende maatregelen ook weer niet.”

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Wil je met andere Lingewaarders delen welke maatregelen jij hebt genomen? Of heb je een bespaartip? Laat het ons weten via info@energieloketlingewaard.nl. We zijn vooral erg benieuwd welke maatregelen VvE’s en huurders in Lingewaard hebben genomen.

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Rolan uit Haalderen verduurzaamde zijn woning: “Begin gewoon met offertes aanvragen!”