Nu het vaker droog is en water steeds kostbaarder wordt, is het belangrijk om slim om te gaan met ons waterverbruik. Gelukkig kun je met een paar eenvoudige aanpassingen veel water besparen, zonder in te leveren op comfort. In dit artikel geven we praktische tips om water te besparen in en rondom je huis én leggen we uit hoe je regenwater slim kunt opvangen en gebruiken.
Kraanwater is van hoge kwaliteit, maar dat betekent niet dat we er onbeperkt van kunnen blijven gebruiken. Douche korter, want elke minuut minder bespaart maar liefst 7 liter. Gebruik een waterbesparende douchekop om je verbruik te halveren zonder dat je merkt dat er minder water uitkomt. Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen of inzepen van je handen. Laat de wasmachine en vaatwasser pas draaien als ze helemaal vol zijn en kies voor het eco-programma.
Waarom schoon drinkwater gebruiken als regenwater ook een goede optie is? Met een regenton kun je eenvoudig regenwater opvangen en gebruiken voor je tuin, kamerplanten of zelfs het schoonmaken van ramen en tuintegels. Plaats een regenton onder je dakgoot om regenwater op te vangen. Met een capaciteit van 100-200 liter kun je al flink besparen. Heb je ruimte, dan is een grotere ondergrondse regenwateropslag een goede optie om water te hergebruiken voor bijvoorbeeld het toilet en de wasmachine. Wim uit Gendt heeft tanks onder zijn terras die maar liefst 10.000 liter regenwater op kunnen slaan!
Regenwatersysteem | Foto: Waterimpuls
Veel mensen geven hun tuin dagelijks een beetje water, maar dat is minder effectief dan minder vaak en grondig water geven. Zo help je je planten om dieper te wortelen en beter bestand te worden tegen droogte. Geef dus liever twee keer per week veel water dan elke dag een beetje. Bij voorkeur ‘s ochtends of ‘s avonds, zodat het minder snel verdampt. Gebruik mulch, zoals houtsnippers of stro, om de grond vochtig te houden en verdamping te verminderen.
Er zijn verschillende kleine investeringen die je kunt doen om minder water te verbruiken zonder dat je het merkt. Installeer een spaarknop op je toilet. Een ouder toilet verbruikt per spoelbeurt zo’n 9 liter water, terwijl een waterbesparend model slechts 3 tot 6 liter gebruikt. Een thermostatische kraan voorkomt verspilling terwijl je wacht op de juiste temperatuur. Vervang oude kranen door modellen met een perlator, die lucht toevoegt aan de waterstraal, waardoor je minder water verbruikt zonder drukverlies.