Slim verwarmen: zet de thermostaat 's nachts lager

Nu de nachttemperaturen onder het vriespunt liggen, vragen veel mensen zich af of het verstandig is om de verwarming 's nachts lager of helemaal uit te zetten. Over het algemeen is het slimmer om de thermostaat 's nachts lager, maar niet uit te zetten. Dit zorgt voor minder energieverbruik en een besparing op de energierekening.

Voordelen

Het verlagen van de nachttemperatuur heeft meerdere voordelen. Allereerst bespaar je energie, omdat de cv-ketel minder gas verbruikt. Dit kan op jaarbasis tientallen euro’s schelen. Ook draagt een koelere slaapkamer bij aan een betere nachtrust. Veel mensen slapen dieper en comfortabeler in een iets koudere omgeving.

Ideale temperatuur per verwarmingssysteem

De ideale nachttemperatuur verschilt per woning en verwarmingssysteem. Bij traditionele radiatoren is een nachttemperatuur van ongeveer 15 graden een goede balans tussen comfort en besparing. Woningen met vloerverwarming of lage temperatuurverwarming reageren trager op temperatuurveranderingen. Daar is het beter om de temperatuur niet meer dan twee graden te verlagen ten opzichte van overdag, bijvoorbeeld naar 17 of 18 graden. Dit voorkomt dat het ’s ochtends te lang duurt voordat de gewenste temperatuur weer is bereikt.

Slim verwarmen met een dynamisch energiecontract

Voor huishoudens met een dynamisch energiecontract die elektrisch verwarmen - met bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp of airco - zijn er nog extra mogelijkheden om slim te verwarmen. De stroomprijzen wisselen bij een dynamisch energiecontract elk uur, waardoor het voordelig kan zijn om vooral te verwarmen op momenten dat de stroom goedkoop is. Dit is meestal overdag. Als de stroom duurder is hoeft de temperatuur alleen stabiel te blijven, dus zal er minder worden verbruikt. Door de verwarming slim in te stellen kan je dus geld besparen én zorg je dat er meer groen opgewekte energie wordt gebruikt.

Andere tips

Slim verwarmen kan verder worden geoptimaliseerd met een slimme (programmeerbare) thermostaat. Door in te stellen dat de temperatuur wordt verlaagd voordat je gaat slapen, bespaar je energie zonder dat je dagelijks de temperatuur aan moet passen. Houd ook deuren zo veel mogelijk dicht om warmteverlies te beperken. Bekijk ook eens of je nog kieren kunt dichten of je woning beter kunt (na-)isoleren. Een goed geïsoleerd huis koelt bovendien minder snel af, wat zorgt voor extra besparing en meer comfort.

Voor meer advies over energiebesparing en het verduurzamen van je woning kun je terecht bij het loket. Onze experts geven gratis en onafhankelijk advies. Neem contact met ons op of kom langs tijdens een van onze inloopmomenten.

 

Naar het overzicht





  • Home
  • Nieuws
  • Slim verwarmen: zet de thermostaat 's nachts lager