Spouwmuurisolatie: kosten en baten

De spouw is de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. Door deze ruimte te vullen met isolatiemateriaal bespaar je energie en wordt de woning comfortabeler. Zowel in de winter als de zomer. 's Winters houdt het de kou buiten en 's zomers juist de warmte. Woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd hebben meestal een spouwmuur die niet geïsoleerd is. Woningen die ná 1975 zijn gebouwd, hebben al (enige) isolatie in de spouw. In sommige gevallen is het verstandig om de spouw na te isoleren. Woningen gebouwd vóór 1920 hebben geen spouw. In dat geval is binnen- of buitengevelisolatie een optie.

Waarom spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een isolatievorm die veel energie en geld bespaart. De muren van woningen verliezen door de grote oppervlakte vaak veel warmte. Door de spouw te isoleren blijft deze warmte binnen. Hierdoor hoef je minder te stoken of te koelen, wat goed is voor het milieu. Omdat je bespaart op je energierekening, kan je spouwmuurisolatie al in 3 jaar terugverdienen. Het isoleren van de spouwmuur van een hoekwoning kost bijvoorbeeld zo’n € 2.400,-. De energiebesparing is dan zo’n € 600,- per jaar. De besparing van spouwmuurisolatie is hiermee vergelijkbaar met 10% rente op een spaarrekening! Naast deze besparing wordt de woning ook comfortabeler door spouwmuurisolatie.

Hoe gaat het proces in zijn werk?

Overweeg je om spouwmuurisolatie te nemen? Dan is het verstandig om bij verschillende aanbieders offertes op te vragen. Je kunt deze checklist gebruiken voor het stellen van de juiste vragen. Zo weet je zeker dat de offertes vergelijkbaar zijn en voldoen aan de subsidie-eisen. Bekijk hier welke lokale aanbieders je huis kunnen isoleren. Isolatiebedrijven komen meestal vrijblijvend langs om de spouw te inspecteren en een passend advies te geven. Zij kunnen je ook vertellen met welke materialen ze werken en wat daarvan de terugverdientijd is. Twijfel je of de spouw al geïsoleerd is? Gebruik dan deze tool van Milieu Centraal om dit te onderzoeken.

Is er subsidie beschikbaar?

Er is subsidie beschikbaar voor spouwmuurisolatie. Als je dit combineert met minimaal nog één andere isolatiemaatregel (zoals vloer- of dakisolatie), dan is de subsidie hoger. Deze maatregelen moeten een grote isolatiewaarde hebben. Op deze pagina lees je meer over de subsidie. Je kunt subsidie aanvragen als de maatregelen zijn uitgevoerd en betaald. Wil je weten hoeveel subsidie jij kunt krijgen? Op deze pagina vind je een rekentool die je hiervoor kunt invullen. Je kunt de subsidie aanvragen via de digitale aanvraagomgeving van de RVO. 

 

Stappenplan ISDE aanvragen

 

Er zijn leningen met gunstige voorwaarden beschikbaar voor het bekostigen van spouwmuurisolatie. Bijvoorbeeld de Toekomst bestendig wonen lening 
Het Warmtefonds biedt ook een lening aan waarbij je tot een bepaald maximaal verzamelinkomen geen rente hoeft te betalen

Over de arbeidskosten betaalt je een verlaagd BTW-tarief van 9%. Vraag het isolatiebedrijf om dit verlaagde tarief duidelijk op de factuur te verwerken. Het verlaagde tarief geldt alleen voor de arbeidskosten.

 

Naar het overzicht