Word 'weerbaar' tegen klimaatverandering. Met subsidie!

Om verdere opwarming van de aarde te voorkomen is het natuurlijk belangrijk dat we overstappen op duurzame energiebronnen. Maar naast het voorkomen van klimaatverandering, zullen we ons ook aan moeten passen aan de effecten die nu al merkbaar zijn. De zomers worden steeds heter en droger. Het regent minder vaak, maar de kans op hoosbuien - en dus ook wateroverlast - is juist groter. Gelukkig zijn er allerlei dingen die we kunnen doen om onze huizen, tuinen en buurten weerbaar te maken tegen klimaatverandering. 

Tegels eruit, groen erin

De meest effectieve manier om hittestress en wateroverlast te voorkomen is door te ontharden en vergroenen. Vervang dus zo veel mogelijk tegels in je tuin door groen of leg samen met buurtgenoten geveltuintjes aan. Voor paden en terrassen kan je bijvoorbeeld gras met stapstenen of halfverharding zoals grind gebruiken. Verder is het planten van bomen een erg effectieve manier om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Bomen zetten CO2 om in zuurstof, werken net zo verkoelend als 10 airco's én houden regenwater vast. Daarnaast zijn ze mooi, goed voor de biodiversiteit en kunnen ze waardeverhogend zijn voor een huis of straat.

Vergroenen kan op nog meer manieren: laat bijvoorbeeld een schutting of pergola begroeien, maak een groene gevel of leg een groen dak aan. Al dat groen biedt ook een leefruimte voor onder andere vlinders, bijen en vogels. Je kunt ook je regenpijp afkoppelen en aansluiten op een regenton of regenwaterschutting. Het opgevangen water kun je dan gebruiken om in droge tijden de tuin te sproeien. Er bestaan zelfs regenwatersystemen, waarmee het opgevangen regenwater ook binnenshuis gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld voor het doorspoelen van het toilet of voor de wasmachine. Wim uit Gendt heeft zo'n opvangsysteem. Je kunt daarnaast meer ruimte voor regenwater bieden door een regenwatervijver of wadi aan te leggen. 

Subsidie

Als je samen met buurtgenoten klimaatbestendige maatregelen gaat nemen, dan kun je subsidie krijgen van Waterschap Rivierenland. Zij bieden subsidie voor maatregelen als:

  • Het planten van bomen en ander groen
  • Het aanleggen van een groen dak, geveltuin, regenwatervijver of wadi
  • Het vergroenen van schoolpleinen
  • Regenopvang (bijvoorbeeld een regenton of regenwaterschutting)

Wil je persoonlijk advies over het klimaatbestendig maken van je tuin? Dan kun je terecht bij het inlooploket van Stichting Steenbreek. Zij zijn elke donderdagmiddag te bezoeken in De Bastei in Nijmegen.

Naar het overzicht





  • Home
  • Nieuws
  • Word 'weerbaar' tegen klimaatverandering. Met subsidie!