•• het energieloket houdt u op de hoogte! ••

contact

Top 3 meest gestelde vragen over zonnepanelen

De lente is begonnen! Een uitstekend moment om zonnepanelen aan te schaffen, maar je gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Waarschijnlijk heb je een hoop vragen waar je een antwoord op zoekt voordat je besluit in zonnepanelen te investeren. Om je vast op weg te helpen zetten we de 3 meest gestelde vragen op een rij

1.  Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Dat hangt van een aantal factoren af. Om je een idee te geven: zonnepanelen werken het beste als ze richting oost, zuidoost, zuid, zuidwest of west zijn geplaatst. Een hellingshoek van 36o is optimaal, maar een helling tussen de 20o en 60o levert nagenoeg hetzelfde rendement op. Zowel platte als schuine daken zijn prima geschikt om zonnepanelen te plaatsen. Het is wel belangrijk om schaduw op de panelen zoveel mogelijk te vermijden. Op www.zonatlas.nl kun je eenvoudig zien of jouw dak geschikt is.

2.  Wat kosten zonnepanelen en wat leveren ze op?

Een set van 10 zonnepanelen kost ongeveer €4.400 inclusief omvormer, installatie en btw. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe (relatief) voordeliger je uit bent. De prijzen verschillen per aanbieder. Vraag daarom meerdere offertes aan, maar pas op met zoeken naar de allergoedkoopste oplossing. Een kwalitatief goede installatie is essentieel om er zeker van te zijn dat je ook op lange termijn profiteert van je zonnepanelen.

Met 1 zonnepaneel van 275 Wattpiek wek je ongeveer 250 kWh per jaar op. Uitgaande van een gemiddelde prijs van €0,20 per kWh bespaar je met 1 zonnepaneel jaarlijks €50 uit (250 * €0,20). Met een systeem van 10 zonnepanelen is dat op jaarbasis dus al snel €500! Als de prijzen van elektriciteit verder stijgen, zal de jaarlijkse besparing alleen maar groter worden en zijn de panelen nog sneller terugverdient. Een huis met zonnepanelen is ook meer waard dat eenzelfde soort woning zonder zonnepanelen.

3.  Zijn er subsidies voor zonnepanelen?

Er zijn geen subsidies voor zonnepanelen. De simpele reden hiervoor is dat zonnepanelen ook zonder subsidie een heel aantrekkelijke investering zijn. Het financiële rendement is namelijk vergelijkbaar met een jaarlijkse spaarrente van 6-8%. Daarnaast kun je nu ook de btw terugvragen van de belastingdienst. Dat loopt bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen al snel op naar een voordeel van 750 euro!

 

Wil je meer informatie over zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen? Woensdag 4 april is het Energieloket Lingewaard weer geopend. Van 14.00 tot 16.00 uur ben je van harte welkom aan de Langekerkstraat 15 in Huissen (Participatiepunt). Wij staan voor je klaar! Komt dit moment niet gelegen? Je kunt ons ook een mail sturen of een terugbelverzoek achterlaten.

 

 

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Top 3 meest gestelde vragen over zonnepanelen