het energieloket houdt u op de hoogte!

contact

Top 3 meest gestelde vragen over zonnepanelen

1.  Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Dat hangt van een aantal factoren af. Om je een idee te geven: zonnepanelen werken het beste als ze richting oost, zuidoost, zuid, zuidwest of west zijn geplaatst. Een hellingshoek van 36o is optimaal, maar een helling tussen de 20o en 60o levert nagenoeg hetzelfde rendement op. Zowel platte als schuine daken zijn prima geschikt om zonnepanelen te plaatsen. Het is wel belangrijk om schaduw op de panelen zoveel mogelijk te vermijden. Op www.zonatlas.nl kun je eenvoudig zien of jouw dak geschikt is.

2.  Wat kosten zonnepanelen en wat leveren ze op?

Een set van 10 zonnepanelen kost ongeveer €4.400 inclusief omvormer, installatie en btw. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe (relatief) voordeliger je uit bent. De prijzen verschillen per aanbieder. Vraag daarom meerdere offertes aan, maar pas op met zoeken naar de allergoedkoopste oplossing. Een kwalitatief goede installatie is essentieel om er zeker van te zijn dat je ook op lange termijn profiteert van je zonnepanelen.

Met 1 zonnepaneel van 275 Wattpiek wek je ongeveer 250 kWh per jaar op. Uitgaande van een gemiddelde prijs van €0,20 per kWh bespaar je met 1 zonnepaneel jaarlijks €50 uit (250 * €0,20). Met een systeem van 10 zonnepanelen is dat op jaarbasis dus al snel €500! Als de prijzen van elektriciteit verder stijgen, zal de jaarlijkse besparing alleen maar groter worden en zijn de panelen nog sneller terugverdient. Een huis met zonnepanelen is ook meer waard dat eenzelfde soort woning zonder zonnepanelen.

3.  Zijn er subsidies voor zonnepanelen?

Er zijn geen subsidies voor zonnepanelen. De simpele reden hiervoor is dat zonnepanelen ook zonder subsidie een heel aantrekkelijke investering zijn. Het financiële rendement is namelijk vergelijkbaar met een jaarlijkse spaarrente van 6-8%. 

 

 

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Top 3 meest gestelde vragen over zonnepanelen