Vernieuwd subsidieoverzicht

Het verduurzamen van je huis en vervoer is natuurlijk goed voor de planeet. Daarnaast bespaart het je op de lange termijn meestal ook een hoop geld. Vooral nu de energieprijzen zo hoog zijn loont het om – met subsidie – je huis beter te isoleren en mogelijk zelfs gasloos te maken. Om dit te stimuleren is de btw op zonnepanelen is afgeschaft. Dat is toch al een korting van 21%! Ook elektrisch rijden wordt voor steeds meer mensen mogelijk. Heb je een eigen woning? Dan kun je op dit moment gebruik maken van de volgende regelingen. Een subsidieoverzicht voor VvE's vind je op deze pagina.

Let op: subsidieregelingen hebben een beperkte looptijd. Zorg daarom dat je er op tijd bij bent! Bovendien zijn alle regelingen gebonden aan bepaalde voorwaarden. Controleer deze eerst, voordat je een beslissing neemt en een aanvraag indient.

SUBSIDIES

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

Voor woningeigenaren is subsidie voor vijf soorten isolatiemaatregelen: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas. Als je minimaal twee van deze maatregelen neemt óf een maatregel combineert met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet, dan krijg je ongeveer 30% subsidie. Als je één isolatiemaatregel neemt dan kun je ongeveer 15% subsidie krijgen. Ga voor meer informatie en de voorwaarden naar rvo.nl. Hier kun je ook een rekentool invullen en de subsidie aanvragen. De subsidie is ook aan te vragen door zakelijke gebruikers en VvE's. 

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

De SEPP is zowel voor nieuwe als voor tweedehands elektrische auto's beschikbaar. Het gaat om 100% elektrische voertuigen, dus niet om hybride varianten. De subsidie kan aangevraagd worden voor koop- of leaseovereenkomsten die je na 1 januari 2023 hebt afgesloten. De subsidiepot was in 2022 erg snel leeg, dus wees er snel bij als je aanspraak wil maken op SEPP.

DE SUBSIDIEBEDRAGEN:

  • Nieuwe elektrische personenauto koop of private lease = € 2.950,-
  • Gebruikte elektrische personenauto koop of private lease = € 2.000,-

VOORWAARDEN: 

  • Het voertuig is een 100% elektrische personenauto (niet omgebouwd!) met een actieradius van minimaal 120 kilometer
  • De nieuwprijs is niet lager dan € 12.000,- en niet hoger dan € 45.000,-.

Kijk voor meer voorwaarden op rvo.nlJe kunt SEPP pas aanvragen nadat je een koop- of leaseovereenkomst hebt getekend. Het kan dus zijn dat tegen die tijd de subsidiepot leeg is. 

Subsidie duurzaamheidsadvies voor monumenten

Als je in een monument woont kan je 50% van de kosten van een duurzaamheidsadvies terugvragen bij Het Restauratiefonds. Het advies moet door een erkende Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zijn uitgevoerd. Een lijst van adviseurs en meer informatie over de regeling vind je op restauratiefonds.nl.

LENINGEN

Energiebespaarlening (Nationaal Warmtefonds)

De Energiebespaarlening is voor vrijwel alle vormen van verduurzaming in te zetten: van het aanleggen van zonnepanelen tot duurzamer verwarmen (warmtepomp, maar ook een HR-ketel), van energieadvies tot ventileren. Huishoudens met een verzamelinkomen tot € 48.625,- per jaar kunnen de Energiebespaarlening zelfs met 0% rente afsluiten. Zo wordt het voor meer mensen haalbaar om te verduurzamen, de energierekening te verlagen én comfortabeler te wonen. Voor veel andere huishoudens is de rente van de lening fiscaal aftrekbaar. Ga naar warmtefonds.nl voor meer informatie en ervaringsverhalen. De lening is ook aan te vragen door VvE’s.

Toekomstbestendig Wonen Lening

Er zijn verschillende soorten Toekomstbestendig Wonen Leningen aan te vragen voor bedragen van minimaal € 2.500,-. De lening kan onder andere besteed kan worden aan het veduurzamen, levensloopbestendig maken, asbestvrij maken en/of het kwalitatief verbeteren van de woning. Het is een voorwaarde dat er altijd minimaal één duurzaamheidsmaatregel wordt genomen. De lening wordt verstrekt in de vorm van een bouwdepot en bedraagt maximaal € 50.000,-. De rente van de lening is 1,6-1,8%. Ga voor meer informatie naar lingewaard.nl/toekomstbestendigwonenlening.

 

Volledig overzicht leningen

Naar het overzicht