Duurzaam en efficiënt verwarmen: 9 tips

Het is koud! Maar hoe kun je je woning warm houden zonder onnodig te stoken? Er zijn allerlei manieren om efficiënt en duurzaam te verwarmen. Hier zijn enkele tips die je kunt toepassen. Ongeacht of je huurt of een koopwoning hebt.

1. Zet de verwarming ‘s nachts lager, maar niet helemaal uit

Veel mensen vragen zich af of het beter is om de verwarming ‘s nachts uit te zetten. Het antwoord is: nee, meestal niet. Het uitzetten van de verwarming kan leiden tot meer energieverbruik om de ruimte ‘s ochtends weer op te warmen. Een slimme thermostaat kan je helpen om de temperatuur ‘s nachts op een lager, maar aangenaam niveau te houden (bijvoorbeeld 15-17 °C). Dit is efficiënter en voorkomt kou in de muren en vloeren.

2. Maak gebruik van zonnewarmte

Laat overdag de zon binnen door gordijnen en andere raambekleding open te houden, vooral in ruimtes op het zuiden. Dit helpt om gratis warmte in huis te brengen. Sluit de gordijnen zodra de zon ondergaat om de warmte vast te houden.

3. Ventileer op de juiste manier

Goed ventileren is essentieel, ook in de winter. Frisse lucht warmt sneller op dan vochtige lucht, dus zet elke dag kort de ramen open (5-10 minuten is meestal voldoende). Dit voorkomt ook schimmelvorming en zorgt dus voor een gezonder binnenklimaat.

4. Laat je cv-installatie waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen is een relatief makkelijke maatregel met groot effect. Hierbij wordt het verwarmingssysteem gebalanceerd, zodat elke radiator de juiste hoeveelheid warm water krijgt. Dit voorkomt verspilling en maakt het systeem dus efficiënter. Het kan zelfs tot wel 20% op je verwarmingskosten besparen! Je kunt hiervoor een specialist inschakelen of, als je handig bent, het zelf doen met behulp van online handleidingen.

5. Investeer in warme kleding en dekens

Je kunt gemakkelijk besparen door jezelf warm te houden in plaats van je hele woning. Investeer in een paar goede skisokken, sloffen, truien en dekens. Zo kun je de temperatuur in huis al snel 1-2 graden lager houden zonder dat het oncomfortabel wordt.

6. Sluit deuren en gebruik tochtstrips

Zorg ervoor dat de warmte blijft waar je die nodig hebt. Sluit deuren naar kamers die je niet gebruikt en voorkom tocht met tochtstrips of -rollen onder de deuren. Dit is een betaalbare en makkelijke manier om warmteverlies tegen te gaan.

7. Overweeg alternatieven voor gasverwarming

Voor woningeigenaren kan het lonen om te kijken naar alternatieve verwarmingsmethoden, zoals een (hybride) warmtepomp of infraroodpanelen. Deze opties zijn duurzamer en vaak efficiënter, vooral in goed geïsoleerde woningen. Een warmtepomp is echter duur in aanschaf.

8. Plaats radiatorfolie en gebruik je gordijnen slim

Radiatorfolie reflecteert warmte terug de kamer in, waardoor er minder warmte via de muren verloren gaat. Het is makkelijk aan te brengen en erg goedkoop. Zorg er ook voor dat gordijnen niet over radiatoren hangen, zodat de warmte niet wordt tegengehouden. Doe ‘s avonds de gordijnen dicht om warmte binnen te houden.

9. Laat de cv-ketel onderhouden

Als je een cv-ketel hebt: laat deze dan regelmatig onderhouden. Een goed werkende ketel verbruikt minder energie en gaat langer mee. Het ontluchten van radiatoren en het bijvullen van het water zijn ook makkelijk klussen die je zelf kunt doen om de werking te verbeteren.

Efficiënt en duurzaam verwarmen vraagt om een combinatie van gedrag, kleine investeringen en eventueel wat grotere aanpassingen. Kies de maatregelen die passen bij jouw situatie en budget. Zo bespaar je niet alleen op je energierekening, maar draag je ook bij aan een beter milieu.

 

Wil je persoonlijk advies over het verduurzamen en comfortabeler maken van je woning? Kom dan langs bij het loket.

 

 

Naar het overzicht





  • Home
  • Nieuws
  • Duurzaam en efficiënt verwarmen: 9 tips