Met de term ‘ecologische voetafdruk’ beschrijven we hoeveel CO2 en andere broeikasgassen iemand per jaar uitstoot. Denk hierbij aan de uitstoot die komt kijken bij vervoer, verwarming, voedselproductie- en vervoer, de productie en het vervoer van spullen, maar ook infrastructuur zoals de bouw van wegen en gebouwen waar we allemaal gebruik van maken. De impact van deze laatste categorie wordt berekend door de totale uitstoot te delen door het aantal inwoners van Nederland. Dit gaat om zo’n 1.74 ton aan broeikasgassen per persoon per jaar. Infrastructuur is hiermee verantwoordelijk voor 16% van onze ecologische voetafdruk.
De ecologische voetafdruk van de gemiddelde Nederlander is 11 ton CO2 (en equivalenten) per jaar. Dit is net zoveel CO2-uitstoot als vrijkomt bij 6x met een middelgrote benzineauto van Huissen naar Bejing rijden en is bijna 3x zo hoog als het wereldwijde gemiddelde. Dit is veel meer dan we ons kunnen permitteren. Om op een duurzame en eerlijke manier te leven kunnen we per persoon niet meer dan 1,5 ton CO2 per jaar uitstoten. Dit is dus al meer dan het stukje infrastructuur per Nederlander!
Als iedereen op aarde zo zou leven als de gemiddelde Nederlander, dan zouden we meer dan 7 aardes nodig hebben. En dat terwijl de wereldbevolking en de welvaart toenemen waardoor de druk op het ecosysteem verergert. Het doel is om de ecologische voetafdruk van Nederlanders terug te brengen naar gemiddeld 8,87 ton per jaar in 2050. Dit is dus nog steeds niet 'duurzaam', maar in ieder geval een stuk beter dan ons huidige gemiddelde.
Wist je dat de ecologische voetafdruk van Amerikanen zelfs 24 ton CO2(-equivalenten) per jaar is? En de gemiddelde voetafdruk van een Tanzaniaan 0,3 ton?
Vanwege het coronavirus is bovenstaande verdeling waarschijnlijk iets anders. We reizen minder, maar gebruiken gemiddeld wel meer energie in ons huishouden. Wat is jouw ecologische voetafdruk? Je kunt hem hier berekenen. Schrik je van de uitkomst? Of valt het wel mee? Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om je voetafdruk te verkleinen. Bijvoorbeeld:
• (Spouw)muurisolatie aanbrengen. Besparing per jaar: 1 ton CO2
• Tochtstrips aanbrengen. Besparing per jaar: 0,4 ton CO2
• Verwarming van 21 naar 20 graden zetten. Besparing per jaar: 0,3 ton CO2
• Maximaal 1 uur per dag je mobieltje gebruiken. Besparing per jaar: 1.2 ton CO2
Wist je dat de uitstoot voor de productie van een nieuwe SUV 35 ton CO2 kost? En dan heb je nog geen kilometer gereden... Hier kan een Tanzaniaan dus 117 jaar van leven! Onderschat de productie van goederen dus niet. Een nieuwe keuken met een aankoopprijs van € 20.000,- heeft een indirecte CO2-uitstoot van ongeveer 10 ton CO2. En dit is dus nog voordat je ook maar één keer de oven aan hebt gezet.
Er zijn natuurlijk allerlei andere manieren waarop je je voetafdruk kunt verkleinen. Bijvoorbeeld door meer plantaardig en in het seizoen te eten en tweedehands spullen te kopen in plaats van nieuwe. Wil je samen met een groep en een klimaatcoach je voetafdruk verlagen? Meld je dan aan voor een workshopreeks Klimaatgesprekken. In deze reeks van 6 workshops ga je hier met andere gelijkgestemden mee aan de slag. Klimaatgesprekken vraagt een kleine vergoeding voor het boek en werkboek. Verder is deelname gratis. Je kunt ook klimaatcoach worden en zelf met een groep starten!