Regenwater dat rechtstreeks het riool in stroomt is een gemiste kans. Door het op te vangen en lokaal te gebruiken, draag je bij aan een gezondere leefomgeving. Het ontlast het riool bij hevige regenval, waardoor de kans op wateroverlast vermindert. Tegelijkertijd kan het water rustig de bodem inzakken, wat helpt om het grondwater aan te vullen voor drogere periodes. Goed dus voor de natuurlijke waterkringloop en de lokale biodiversiteit. Bovendien is regenwater ideaal voor je planten; het is zacht en bevat, in tegenstelling tot kraanwater, geen kalk. Het afkoppelen van de regenpijp is een belangrijke eerste stap. En of je nu een stadstuin of groot perceel hebt: er zijn altijd manieren om regenwater slim te benutten.
De meest toegankelijke manier om te beginnen, is met een regenton. Koppel je regenpijp af, sluit de ton aan en je hebt direct een watervoorraad voor je planten of moestuin. Zorg ook voor een overloop, zodat overtollig regenwater via het riool wordt afgevoerd als de ton vol is.
Een wadi is een slimme, natuurlijke oplossing om wateroverlast tegen te gaan. Het is een ondiepe, groene geul die regenwater opvangt en het langzaam in de bodem laat infiltreren. Je kunt makkelijk zelf een mini-wadi aanleggen door een greppel te graven en deze te vullen met een mix van grind en waterdoorlatende aarde. Plant de wadi aan met waterminnende plantsoorten zoals grote kattenstaart of gele lis.
Heb je weinig ruimte? Een regenwaterschutting is de perfecte oplossing. Deze innovatieve schutting vangt regenwater op en functioneert tegelijkertijd als een stijlvolle tuinafscheiding. Het water wordt opgeslagen in de holle modules van de schutting en kan makkelijk worden afgetapt voor je planten.
Regenwaterschutting in Innovatietuin Intratuin Lochem
Een vijver is meer dan alleen een sfeerelement; het is een klein ecosysteem in je eigen tuin. Door hem te vullen met regenwater creëer je een trekpleister voor vogels, kikkers en nuttige insecten zoals libellen. Zorg ervoor dat het water van je dak of terras naar de vijver kan stromen via bijvoorbeeld een greppel of geul.
Wie het grootser wil aanpakken, kan een ondergronds opslagsysteem overwegen. Een grote tank, onzichtbaar weggewerkt onder de grond, vangt duizenden liters water op. Met een pomp kun je dit water gebruiken voor de tuin, maar er zijn ook systemen die het water filteren voor het doorspoelen van het toilet of het draaien van de was. Ga voor meer informatie naar www.waterimpuls.nl.
Ga naar www.milieucentraal.nl voor gedetailleerde stappenplannen en praktische informatie over bijvoorbeeld het afkoppelen van de regenpijp, het installeren van een regenton of het aanleggen van een wadi.