Wim uit Gendt verduurzaamt zijn woning met zon en regenwater

“Het voelt gewoon goed. Dat kan je niet uitdrukken in geld of terugverdientijd.”

Wim woont met zoon Willem (22) aan het Thorbeckeplein in Gendt. Ondanks dat de woning al zeker 50 jaar oud is gaat Wim dit jaar van het gas af. Én hij heeft onder het terras in de achtertuin twee grote tanks ingegraven die regenwater opvangen. Dit water gaat hij onder andere gebruiken voor het doorspoelen van de toiletten en voor de wasmachine. Wim deelt zijn plannen en ervaringen met ons.

Vertel, hoe en wanneer is je verduurzamingsproces begonnen?

“Ik kwam hier in 2001 wonen met mijn toenmalige vrouw en drie kinderen. We hebben al vrij snel zonnepanelen op het dak van de schuur gelegd. Ik denk zelfs dat ik de eerste was in Gendt met zonnepanelen! Ook hebben we toen de ramen laten vervangen door HR++-glas. Vorig jaar heb ik de vloer laten isoleren en de spouw laten na-isoleren. Het dak is nu ook volledig geïsoleerd. Begin dit jaar heb ik het volledige dak eraf gehaald. Er zat asbest in en ik wilde betere isolatie en meer zonnepanelen. Ik vind zonnepanelen op pannen niet zo mooi, dus heb ik het direct in zijn geheel aangepakt en een nieuw dak van synthetisch rubber (EPDM) met zonnepanelen erop gelegd.”

Jeetje wat een grote maatregelen. En heb je nu ook een regenwatersysteem?

“Ik ben ermee bezig! Ik heb ook altijd de wens gehad om regenwater binnenshuis te gebruiken. Het is zo zonde dat we zo veel schoon drinkwater gebruiken voor het doorspoelen van de toiletten. Ik heb met mijn kinderen en aanhang daarom twee tanks ingegraven, die samen 10.000 liter water kunnen opslaan. Het regenwater dat op het dak valt wordt hierin opgevangen. Deze winter wordt er binnenshuis veel verbouwd en dan ga ik de buizen aanleggen die het regenwater naar de wasmachine en toiletten vervoeren. Tegelijkertijd is een regenwateropvangunit een ideale bron voor een warmtepomp. Om die reden heb ik meteen een warmtewisselaar in beide units ingebouwd. Dit maakt deel uit van mijn funderingsbuffer. Ik heb 400 meter buizen ingegraven op 1,5 tot 1,8 meter diep. Dit kan in de winter energie aan de warmtepomp afgeven.”

“Ook ga ik dan de buizen voor de vloerverwarming aanleggen. Ik wil namelijk een water-water warmtepomp installeren. Die heb ik liever dan een lucht-water warmtepomp, omdat er dan een apparaat buiten staat dat geluid maakt. Daarnaast is water een goede bron om temperatuur over te dragen naar bijvoorbeeld een warmtewisselaar. Water heeft de eigenschap om snel temperatuur af te geven en op te nemen. Ik heb 28 zonnepanelen op het dak en op de schuur liggen. Die gaan met de warmtepomp en het regenwatersysteem één geïntegreerd systeem vormen.”

Wim in de regenwatertank

Zoon Willem heeft bij sommige projecten geholpen

Goed doordacht. Kan je meer over dat geïntegreerde systeem vertellen?

“Ik heb dus zonnepanelen op de zuidkant van mijn dak liggen. Hier wordt het heel heet, waardoor de zonnepanelen minder rendement hebben. En dat terwijl je die warmte juist kan gebruiken. Daarom heb ik van mijn PV-panelen (gewone zonnepanelen) PVT-panelen gemaakt (T staat voor ‘thermisch’). Dat wil zeggen dat er een aluminium warmtewisselaar met een buizensysteem is, die de energie naar de warmtepomp afvoert. Ook wordt koelte uit de bodem teruggepompt om de zonnepanelen af te koelen. Het rendement van de panelen is daardoor 15% hoger én het teveel aan warmte vormt een bron voor de warmtepomp. Op warme dagen kan ik straks via de vloerverwarming het huis koelen met koud water uit de funderingsbuffer. Als de warmtepomp geïnstalleerd is ga ik ook volledig van het gas af.”

“Voor deze maatregelen is het belangrijk dat je eerst heel goed isoleert. Dat is de basis. Vooral bij een wat ouder huis zoals het mijne. Ik ga beneden ook het glas laten vervangen door BENG vacuümglas. Dat isoleert twee keer beter dan HR++-glas!”

Wat drijft je om dit allemaal te doen?

“Ik vind het belangrijk om duurzaam te leven. Het is een grote investering (zowel qua geld als tijd), maar elke keer als ik in het dagelijks leven gebruik maak van wat ik heb gedaan, krijg ik weer een shot endorfine. En voor dat soort kleine geluksmomentjes doe ik het. Het voelt gewoon goed. En dat kan je niet uitdrukken in geld of terugverdientijd. Kijk bijvoorbeeld naar mijn auto; die heb ik laten ombouwen zodat hij nu op gas rijdt. Dat was best duur, maar elke keer als ik gas tank krijg ik dus weer zo’n geluksgevoel.”

Waar liep je tegenaan? En wat ging er juist goed?

“De uitdaging is dat ik de uitvoering van mijn project niet bij één specialist neer kan leggen omdat het zo divers is. Er zijn specialisten op het gebied van warmtepompen, zonnepanelen en regenwatersystemen, maar geen of weinig die daar allemaal verstand van hebben. Gelukkig vind ik het leuk om de systemen zelf uit te denken en veel dingen blijken ook helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Ik heb me wel goed laten informeren en veel informatie op internet opgezocht.”

“Neem nou zonnepanelen. Ik heb er gewoon online een aantal besteld en heb ze zelf geïnstalleerd. Wat ik over had heb ik vorige zomer bij mijn vriendin Yvonne geïnstalleerd. In maart had ze haar jaarverbruik er al uit! En als ze hier komt wonen nemen we ze gewoon mee. Hetzelfde geldt voor het regenwatersysteem. Ik heb online twee tanks besteld en installeerde zelf een bladafvang, temperatuurmeter en dergelijke. Maar dit kan je natuurlijk ook allemaal uitbesteden. Omdat ik veel zelf doe kom ik helaas alleen niet in aanmerking voor subsidie, dus dat is wel een nadeel.”

Wat wil je anderen meegeven die hun huis willen verduurzamen?

“Denk niet ‘het zal mijn tijd wel duren’, maar denk aan het goede gevoel dat het je geeft als je duurzame maatregelen neemt. En begin dus met isoleren. Dat is de basis. Anders is van het gas af gaan ook veel te duur en niet per se duurzaam.”

Naar het overzicht





  • Home
  • Nieuws
  • Wim uit Gendt verduurzaamt zijn woning met zon en regenwater