Woningcorporaties hebben een grote opgave in het verduurzamen van bestaande woningen en nieuwbouw. Waardwonen en WOONstichting Gendt zijn daarin een belangrijke partner voor de gemeente Lingewaard en hun huurders die toekomstbestendig, comfortabel én betaalbaar willen wonen.
Erik Mientjes (coördinator Duurzaamheid bij Waardwonen): “De afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd in energiemaatregelen zoals isolatie. Op dit moment verduurzamen we onze woningvoorraad naar gemiddeld label A. Dat label halen we al in 2022. Waardwonen is met verduurzaming van haar woningen dan ook een van de koplopers in Nederland. Dit jaar verduurzamen we in ongeveer 970 woningen. Onze nieuwbouwwoningen bouwen we waar het kan energieneutraal en met CO2-vrije bronnen.”
Maar duurzaamheid gaat voor de woningcorporaties verder dan het energiezuinig maken van de woningen. Mientjes: “Onze nieuwbouwwoningen bouwen we tegenwoordig aardgasloos, zoals bijvoorbeeld de nieuwe woningen in de Plakse Wei in Bemmel en de Doelenstraat in Huissen. En we werken steeds meer vanuit de gedachte van de circulaire economie, waarbij grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt, bijvoorbeeld wanneer huizen gesloopt worden. Bovendien passen we nieuwe bouwvormen toe waarbij in de toekomst de materialen hergebruikt kunnen worden. Verder onderzoeken we nu samen met onze huurders hoe we hun leefomgeving kunnen aanpassen om de gevolgen van de klimaatverandering – zoals wateroverlast en verdroging – beter kunnen opvangen. Hierbij kun je denken aan meer groen en minder stenen of het afkoppelen van regenpijpen zodat het regenwater in de grond zakt in plaats van het in het riool terechtkomt.”
Ook bij woningcorporatie WOONstichting Gendt zijn ze goed op weg. Rob Kwaaitaal (manager Wonen Vastgoed bij WOONstichting Gendt): “De woningen van WOONstichting Gendt hebben nu gemiddeld energielabel B. Wij kiezen ervoor om de komende jaren verder te verduurzamen door oude woningen te slopen en te vervangen door energiezuinige nieuwbouwwoningen. In 2022 gaan we 92 woningen in de Staatsliedenbuurt slopen en vervangen door zeer energiezuinige appartementen en (kleine) eengezinswoningen. Uiteraard zijn deze woningen niet meer aangesloten op het aardgas. Warm water en verwarming realiseren we door warmtepompen. De sloop-nieuwbouw van de Staatsliedenbuurt is ook op andere vlakken duurzaam: zo wordt er circulair gesloopt en krijgen planten en materialen uit de gesloopte Gendtse woningen een tweede leven door de inzet van Struikroven. Na 2024 gaan we verder met het verduurzamen van de bestaande woningen.”
Erik: “We nemen dus onze verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst én verlagen tegelijkertijd de energielasten van onze huurders. Daar doen we het tenslotte voor.” Rob: “Helaas blijft het betalen van de energierekening voor sommige huurders een probleem. Voor hen gaat een (te) groot gedeelte van het maandelijkse budget op aan energiekosten. En zij hebben daar last van. Bijvoorbeeld omdat ze in de kou zitten om te besparen. Dat wordt energiearmoede genoemd. Nu de energieprijzen zo stijgen is dat een erg actueel onderwerp. Tegen die huurders zou ik willen zeggen: maak je (geld)zorgen bespreekbaar! Bijvoorbeeld bij de woningcorporatie. Wij kunnen kijken of wij zelf kunnen helpen of we verwijzen je door naar juiste hulp.”