•• ••

contact

Zonne-energie zonder eigen zonnepanelen

Het is niet altijd mogelijk om zonnepanelen te kopen. Bijvoorbeeld omdat u geen geschikt dak heeft, in een appartement woont, of de aanschafkosten niet kunt of wilt dragen. Gelukkig zijn er toch verschillende mogelijkheden om schone energie op te (laten) wekken zonder zonnepanelen op de eigen woning te hebben. In dit artikel zetten we een aantal opties op een rijtje.

Hoe en voor wie?

U kunt bijvoorbeeld meedoen aan lokale zonneprojecten via een postcoderoosregeling. Dat wil zeggen dat er in uw postcodegebied zonnepanelen worden gelegd op bijvoorbeeld het dak van een school of sporthal. U kunt eigenaar worden van een deel van de panelen. De opbrengst van de panelen wordt dan verrekend met uw energiekosten. Bij de meeste projecten mag u daarom enkel meedoen als uw huurprijs exclusief energie is. Maar ook voor woningeigenaren kan het interessant zijn om mee te doen met dergelijke projecten. Zelfs als u al zonnepanelen heeft, maar deze niet voor 100% uw verbruik dekken, kan het interessant zijn om met één van deze projecten mee te doen. Er zijn ook projecten die niet gebonden zijn aan postcodegebieden. Het maakt dan niet uit waar in het land de zonnepanelen liggen, u kunt altijd meedoen.

Projecten

Lingestroom
In Bemmel is het grootste drijvende zonnepark van Nederland aangelegd. De panelen kunnen voor 600 huishoudens aan energie opwekken. U kunt deelnemen aan dit project door een 1- of 3-jarig energiecontract af te sluiten. U krijgt dan lokaal opgewekte stroom van het zonnepark en CO2-gecompenseerd gas. Kijk voor meer informatie op huismerkenergie.nl/lingestroom. Wilt u liever iemand spreken? Bel dan naar 088 - 105 11 22 of stuur een WhatsApp-bericht naar 06 - 266 266 22.

StukjeZon
Als u klant bent (of wordt) van Eneco, kunt u meedoen met Eneco StukjeZon. De opbrengst van een door u gekozen aantal zonnepanelen wordt dan verrekend met uw energierekening. Één stukje zon kost € 60,- per jaar. U krijgt aan het einde van het jaar € 75,- terug. U kunt tot 12 stukjes zon kopen. Het voordeel loopt dan op tot € 180,-. Op deze manier investeert u in duurzame energie en heeft u de financiële voordelen van zonnepanelen zonder dat u een eigen dak hoeft te hebben of de hoge aanschafkosten van eigen zonnepanelen hoeft te betalen.

ZonnepanelenDelen
Via ZonnepanelenDelen kunt u vanaf € 25,- zonnedelen kopen van allerlei zonneprojecten in Nederland. De opbrengsten van de panelen worden verrekend met uw energierekening of worden uitgekeerd als rente op uw bankrekening. Door mee te doen draagt u bij aan het aanleggen van nieuwe zonneparken. Het gaat hier om een ‘crowdfunding-constructie’. Aan het einde van de looptijd van het project krijgt u uw inleg terug. Bekijk hier aan welke zonneprojecten u nu deel kunt nemen.

Let op: Het kan zijn dat u om mee te doen met één van bovengenoemde projecten moet overstappen van energieleverancier.

 

Naar het overzicht

  • Zonne-energie zonder eigen zonnepanelen