•• ••

contact

Zuinige douchesystemen

Zo'n 20% van ons gasverbruik gaat op aan warm water. Gelukkig zijn er verschillende douchesystemen die water (en daarmee dus ook gas) besparen. Geen koude of korte douche dus! Het maakt daarnaast natuurlijk ook uit hoe je water wordt verwarmd. Heb je een ketel die ouder is dan 15 jaar? Overweeg dan een nieuwe te kopen, een zonneboiler te laten installeren of indien dat in jouw situatie verstandig is over te stappen op een warmtepomp.

Waterbesparende douchekop

Om warm water te besparen kun je kiezen voor een waterbesparende douchekop. Een reguliere waterbesparende douchekop bespaart 20% op je water- en energieverbruik. Als je een regendouche hebt dan bespaart het zelfs 60% als je overstapt op een waterbesparende douchekop. Met een aanschafprijs van rond de € 15,- tot € 30,- is dit een goedkope maatregel. Je verdient de aanschafprijs binnen een jaar terug door je besparing op water en energie.

Rondpompende douche

Er zijn echter systemen die nog meer water besparen. Zo pompt de Upfall douche na enkele minuten het water rond. Je hebt dan de eerste minuten vers water om schoon te worden. Daarna wordt het gebruikte douchewater via een filter en desinfecterend UV-licht weer naar boven gepompt en aangevuld met vers water om opnieuw uit de douchekop te komen. Dit bespaart bij een douchebeurt van 8 minuten (1,5 minuut traditioneel en 6,5 minuut Upfall) zo'n 70% water. Bij langere douchebeurten is de relatieve besparing groter. Dit systeem is met zijn aankoopprijs vanaf € 4.200,- echter veel duurder dan een waterbesparende douchekop. KASSA maakte er in het verleden een filmpje over.

Neveldouche

Een ander alternatief is de Nebia douchekop. Uit deze douchekop komen veel kleinere druppeltjes dan uit een reguliere douche. Van deze nevelachtige douche word je net zo nat en schoon, terwijl het 65% water en 60% energie bespaart. Een soortgelijk systeem bestaat al langer voor reguliere kranen. Hier zijn goedkope opzetstukjes voor te koop. Met een aankoopprijs van zo'n € 1.000,- is de Nebia douche goedkoper dan een Upfall douche, maar nog steeds een stuk duurder dan een waterbesparende douchekop.

Naar het overzicht