Peter Langen

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

“Ik woon met mijn vrouw, met wie ik al meer dan 50 jaar getrouwd ben, in Gendt. Ik heb lang in de bouw gewerkt. Na de ambachtsschool plaatste ik kolenkachels voor de dorpssmid. Toen werkte ik dus al in energie. Daarna ben ik in staalconstructie terechtgekomen en ik heb een tijd stralingspanelen gemaakt. Ook heb ik voor het ministerie van Defensie aan een atoomvrije bunker gewerkt en werkte ik aan elektrische ruimtes in een ziekenhuizen. Verder heb ik nog 6 jaar in de kerncentrale in Dodewaard gewerkt. Na jaren bij de KEMA heb ik tot slot nog 30 jaar bij een installatiebedrijf in Arnhem gewerkt in verwarming en elektrotechniek.”

Hoe ben je bij het Energieloket terecht gekomen en wat vind je van je adviseursrol?

“Het laatste jaar voor pensioen kreeg ik een netvliesloslating. Ik mocht daardoor niet meer autorijden dus ben ik voor mezelf begonnen. Na een tijdje stopte ik en toen zag ik in 2020 een oproep in Hét GemeenteNieuws. Ze zochten adviseurs en zodoende ben ik daar terechtgekomen. Ik heb eerst een tijdje meegelopen met Paul Benders in de Zilverkamp en dat beviel me goed. Het advies geven vond ik leuk, dus ben ik gebleven.”

“Nu ben ik om de week in ’t Convent in Huissen aanwezig. Ik vind het mooi dat ik kan helpen. Ik leg verbindingen en probeer zo snel en goed mogelijk mensen bij te staan. Daar zijn ze dankbaar voor en dat doet me goed. Ook ontmoet ik er veel mensen die ik (via-via) ken en ik heb veel nieuwe mensen ontmoet. Ik heb er ook echt vrienden aan over gehouden. Zo waren er een aantal bezoekers van het loket die ook een camper hebben en we zijn al een paar keer samen op pad geweest. Ook het contact met collega’s onderling is erg leuk.”

Wat zijn onderwerpen waar bezoekers mee bezig zijn?

“Vooral de algehele isolatie van het huis. Ventilatie is dan erg belangrijk. Ik kwam laatst binnen bij iemand en ik liep tegen een muur van warmte op door gebrek aan ventilatie. Daar maak ik mensen dan op attent. Ik vind het belangrijk om algemene voorlichting te geven. Bijvoorbeeld over dubbel glas, spouwmuurisolatie en zonnepanelen. Ook ben ik veel bezig met warmtepompen. Ik heb er ook zelf twee geplaatst zodat ik begrijp hoe het werkt. Door al deze kennis kan ik bij huisbezoeken een passend advies geven.”

Wat heb je zelf zoal in je woning gedaan?

“Ik ben nu het dak en de dakkapel aan het isoleren. Eerder heb ik de spouwmuren al geïsoleerd. Ook heb ik een warmwarterboiler en airco om op gas te besparen.”

 

Waarom zouden mensen naar het loket moeten komen?


“Ik merk dat veel mensen niet weten dat het loket bestaat. Ze lezen de krant niet en weten het daardoor niet te vinden. Toen er laatst veel mensen in ’t Convent kwamen voor een coronaprik wees ik hen op (de folders van) het Energieloket. Mensen weten vaak niet wat ze willen qua duurzame maatregelen, dus een huisbezoek kan dan heel nuttig zijn. Van uitstel komt afstel, dus ik probeer mensen zo goed en snel mogelijk te helpen. Loop gewoon eens binnen, we kunnen je altijd op weg helpen.”