“Ik ben Rob en ik woon met mijn vrouw in Huissen. Ik heb tot mijn 55ste bij Defensie verschillende commandant- en staff-functies gehad in binnen- en buitenland. Daarna heb ik als ledenraadslid bij de Rabobank gewerkt. Hier zat ik ook in de werkgroep duurzaamheid. Een collega gaf als tip om iets voor het Energieloket te gaan doen. Sinds ik niet meer voor de Rabobank werk heb ik meer tijd dus ben ik de cursus tot ambassadeur gaan volgen. Ik doe daarnaast nog wel klussen voor Defensie zoals het organiseren van de bedevaartstocht naar Lourdes.”
“Sinds 2021 ben ik als ambassadeur bij het Energieloket werkzaam. Ik heb verschillende cursussen gevolgd over duurzaamheid. Bijvoorbeeld over wat het oplevert voor het milieu, jezelf en anderen, maar ook over concrete maatregelen. Ik heb me ook verdiept in hoe ik mijn eigen woning kan verduurzamen. De overheid stimuleert het volgen van cursussen over energiebesparing en duurzaamheid. Sommige cursussen worden zelfs gratis beschikbaar gesteld. Zo heb ik via energiebespaarders.nl ook een online cursus gevolgd in de avonduren. Ik blijf me graag ontwikkelen. Zo heb ik ook geleerd om op grove schaal te berekenen wat besparingsmaatregelen op termijn opleveren. Dat is iets wat veel mensen willen weten.”
“Als ambassadeur ben ik te vinden bij het inlooploket in ’t Convent in Huissen. Ook doe ik energieadvies aan huis. Eerst achterhaal ik wat de wensen, motivatie en het budget zijn. Sommige mensen zijn meer gedreven door het milieu, anderen zijn meer financieel gemotiveerd. Of mensen gaan verbouwen en willen dan energiemaatregelen nemen. Soms komen mensen moeilijk rond en kan ik ze helpen met een bespaarpakket. Laatst heb ik bijvoorbeeld tien gloeilampen vervangen door led bij een mevrouw die weinig te besteden had. Ze was ontzettend blij. Maar ik had recentelijk ook een gesprek met iemand die € 55.000,- kan en wil gaan investeren in het verduurzamen van zijn woning. Iedere situatie en motivatie is anders en ik probeer voor iedereen een zo goed mogelijk advies te geven.”
“Soms zijn mensen echt dankbaar als we ze hebben geholpen. Dat doet me goed. Ik vind het ook heel leuk om mijn kennis te verdiepen. En vooral dus omdat dat anderen helpt. Het is ook leuk om met de adviseurs en ambassadeurs onderling kennis uit te wisselen. Het is een diverse groep en het contact is erg leuk. De achtergronden van mijn collega’s varieert van verwarmingsinstallateur tot huisarts tot administratief medewerker. Sommige zijn meer technisch en andere meer sociaal. Dat maakt het leuk en inspirerend.”
“Dat hangt af van de tijd van het jaar. Tegen de winter is dat natuurlijk de energierekening. Door het jaar heen komen er mensen langs bij het loket die op de lange termijn plannen. In de zomer is het dan ook rustiger. Op dit moment is er iets minder interesse in zonnepanelen dan eerder. Dat komt door netcongestie en de onzekerheid over de afbouw van de salderingsregeling. Sommige mensen wachten ook totdat er meer mogelijk is op het gebied van opslag. Als mensen het budget hebben en het dak geschikt is, adviseer ik altijd om zonnepanelen te plaatsen. Zo snel mogelijk. Je gaat het terugverdienen. Denk bij het kiezen van het aantal panelen ook na over de toekomst. Als je bijvoorbeeld elektrisch wil gaan rijden of ooit een warmtepomp wil, zou ik meer panelen laten leggen.”
“Ik woon in een vrijstaande woning die ik zelf heb verduurzaamd. Ik heb 24 zonnepanelen. Ik heb inmiddels ook offertes voor een all electric warmtepomp opgevraagd. Toen ik aan het verbouwen was heb ik om die reden vloerverwarming in laten slijpen.”
“Als je voldoende kennis hebt over zowel verduurzaming in brede zin, als over verbouwingen als over eigendomsrecht etc., hoef je niet te komen. Anders wel ????. Als mensen willen verduurzamen maar niet precies weten hoe en waar ze moeten zijn, kunnen ze binnenlopen. We geven ook informatie over financiering en kunnen bijvoorbeeld beoordelen of een opgevraagde offerte goed is.”
“Kom langs bij het loket, maar kijk ook kritisch naar je eigen woning. Waar tocht het bijvoorbeeld? Je kunt ook meedoen met bijvoorbeeld een warmtewandeling of een afspraak maken met aan adviseur. Dit zijn allemaal middelen om je op weg te helpen bij verduurzaming.”