•• Deze mensen gingen u voor! ••

contact

Aardgasvrije woning in Haalderen! | Van gas los #4

In 2016 kreeg Roy Weijers de kans zijn ouderlijk huis aan de Van der Mondeweg in Haalderen over te nemen. Zo gezegd, zo gedaan. Stukje bij beetje heeft hij de woning uit 1981 opgeknapt en sinds maart van dit jaar wonen Roy en zijn dochter Nilusha aardgasvrij! Het Energieloket was benieuwd naar zijn ervaringen en ging een kijkje nemen…

Waarom wilde je aardgasvrij gaan wonen?

Toen ik het huis van mijn ouders in 2016 overnam werd in de media al veel gesproken over energiezuinig en aardgasvrij wonen. Ik wil graag mijn steentje bijdragen en zeker niet tot het laatst wachten. Ook was ik nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor mijn huis, en ben dus op onderzoek uit gegaan. Natuurlijk spelen financiële overwegingen ook een rol: Gas is namelijk een enorme kostenpost en het wordt alleen maar duurder. Toen ik hier kwam wonen verbruikten we zo’n 3500 kuub gas per jaar. Dat wilde ik graag omlaag brengen en ben eigenlijk gewoon begonnen. Ik dacht, ik zie wel waar ik uit kom en het resultaat is dus een aardgasvrije woning!

Hoe ben je begonnen?

Ik ben begonnen met de aanleg van 16 zonnepanelen, dat is altijd een goed idee. En vanzelfsprekend maak ik gebruik van ledverlichting, dat levert meteen een enorme besparing op. Op een gegeven moment hoorde ik via een kennis van mijn vader over pelletkachels die gebruikt worden voor verwarming. Ik ben in een showroom gaan kijken en was meteen overtuigd. Het apparaat is mooi vormgegeven, geeft een zichtbaar haardvuurtje en ik kan er mijn hele woonkamer van 50 m2 mee verwarmen. Ook kreeg ik €500,- subsidie op de aanschaf, dat was natuurlijk mooi meegenomen! Ik ben zelf goed bekend met domotica en heb het systeem meteen vol geautomatiseerd, daar bespaar ik nog eens extra mee. Als de tussendeur bijvoorbeeld te lang open staat gaat de pelletkachel vanzelf uit.

Dus voor de verwarming beneden heb je geen gas meer nodig. Maar hoe doe je dat boven?

Van daaruit ging ik weer een stapje verder. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik de cv-ketel helemaal niet meer hoef te gebruiken? Ik ging op onderzoek uit en heb een infraroodpaneel aangeschaft. Nadat ik ‘m eerst een periode heb getest in de werkplaats was ik overtuigd van de werking en heb ik het paneel in de badkamer gemonteerd. Het geeft een hele prettige warmte. Eigenlijk is een infraroodpaneel vergelijkbaar met de zon, het verwarmt objecten en personen en niet de lucht zoals een gewone verwarming doet. Daardoor heb je ook veel minder last van dwarrelende stofdeeltjes en op de badkamer werkt het perfect tegen vochtproblemen en schimmelvorming. Verder verwarm ik eigenlijk niet op de slaapkamers, maar tegen de tijd dat dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer mijn dochter gaat studeren, dan kan ik heel eenvoudig extra infraroodpanelen plaatsen via bestaande stroompunten.

En hoe zit het met warm water en koken?

In dit huis hebben we altijd op inductie gekookt, dus daar verandert niets aan. Het water voor de douche en de keuken wordt elektrisch verwarmd met zogenaamde doorstromers. Die verwarmen direct het warme water dat je op dat moment nodig hebt. Je hebt dan dus geen groot boilervat nodig die je ergens kwijt moet, geen lange voorverwarmtijd bij grote hoeveelheden warm water en geen energieverlies om water op temperatuur te houden. Een klein nadeel is dat de waterdruk in de douche iets is afgenomen. Met een kleinere douchekop heb ik dat op kunnen vangen.

Hoe bevalt het resultaat?

Ik ben erg blij met het aardgasvrije resultaat! En mijn dochter is er hartstikke trots op. Ze vertelt er zelfs wel eens over op school. Ik heb alles van tevoren goed uitgezocht en er is eigenlijk niets dat ik achteraf anders zou willen doen.

Wat heeft het gekost en wat heb je bespaard?

Ik heb ongeveer €10.000 geïnvesteerd in de zonnepanelen, infraroodpanelen, de pelletkachel en doorstromers. Per maand bespaar ik ongeveer €250,- op de energierekening. Dat is zo’n €3.000,- per jaar! De investering die ik heb gedaan verdien ik dus binnen 5 jaar terug.

Heb je nog advies voor andere mensen die aardgasvrij willen wonen?

Wees niet bang voor het onbekende. Doe onderzoek en zoek contact met mensen die al stappen hebben gezet. Zo kun je ervaringen met verschillende maatregelen uit eerste hand zien en horen. Het is natuurlijk een redelijke investering maar het is echt rendabel. Op dit moment kun je ook de BTW op zonnepanelen terugvragen en krijg je subsidie op de aanschaf van een pelletkachel. Ik zou het zo weer doen!

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe Roy het heeft aangepakt? Stuur ons een e-mail! Voor advies over energie besparen, opwekken of aardgasvrij wonen kunt u ook ons spreekuur bezoeken.

Naar het overzicht

Nieuws

Op 24 oktober gratis energiebespaarpakketten bij de Energiebus

De energiebus gaat op zaterdag 24 oktober naar Angeren en Doornenburg, met extra corona-maatregelen. Bij de bus kunt u een gratis energiebespaarpakket ophalen. In het pakket zitten energiebesparende materialen en een handig boek met praktische tips en informatie.

Kijk verder

De verborgen impact van spullen

Babette Porcelijn heeft voor haar boek ‘De Verborgen Impact’ onderzocht hoe groot de impact is van de levensstijl van Nederlanders. Ze bekeek daarbij niet alleen wat de directe CO2-uitstoot is (bijvoorbeeld de brandstof die u verbrand wanneer u met de auto rijdt), maar oo...

Kijk verder
Meer Nieuws


Aanmelden nieuwsbrief