Familie Oosterhuis ging van het gas af

In onze gemeente zijn er al veel inwoners die goed bezig zijn met duurzaam wonen. Zo ook Edzo en Marieke Oosterhuis uit Huissen. Samen met hun twee jongens wonen zij in een oude voormalige tuinderswoning. Zij vertellen over hun project om deze woning volledig te verduurzamen. “Een uitdaging, maar waar een wil is, is een weg; pak de natuurlijke momenten!”

Werk aan de winkel

“Wij wonen nu in een vrijstaande woning, een voormalige tuinderswoning. Het laatste groot onderhoud is in de jaren ’80 geweest. Er was dus echt werk aan de winkel om dit pand bijna volledig te verduurzamen. We zijn niet meteen aan de gang gegaan, maar zijn er eerst gaan wonen. Zo zagen we goed waar we op moesten letten.”


En, wat was er allemaal nodig?

“Veel! Zo hebben we bijvoorbeeld de vloer voorzien van vloerverwarming. Hierdoor is het comfort verhoogd en zijn we ook af van die lelijke radiatoren. We waren toch al van plan om de
vloer te vernieuwen, dus waarom dan niet meteen vloerverwarming plaatsen?! Daarnaast hebben we de woning flink laten isoleren. En ook zijn we de trotse bezitter van een warmtepomp, waardoor we van het aardgas af zijn en geen last hebben van prijsverhogingen van de energieleveranciers. Ook een prettig gevoel.”


Jullie hebben echt flinke investeringen gedaan!

“Dat klopt. Wij hadden het geluk om een natuurlijk moment te kunnen aangrijpen. Namelijk onze
verbouwing. Door de lage rentestand konden we de hypotheek verhogen, waarmee we deze investeringen konden doen. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Daarom is mijn advies: ga op zoek naar die natuurlijke momenten. Is de vloer toe aan vernieuwing, of ben je toch al van plan om het dak te renoveren? Pak dan dit moment om je huis te verduurzamen.”

Hoe voelt het nu, om in zo’n duurzaam huis te wonen?

“Erg goed natuurlijk. We wonen nu ten eerste een stuk comfortabeler. En; daarnaast levert het ook veel minder CO2-uitstoot op, wat een stuk beter is voor het milieu. Ook niet onbelangrijk: financieel is het een goed idee om je woning te verduurzamen. We betalen nu een stuk minder per maand aan energiekosten bijvoorbeeld.”

Hebben jullie nog andere tips?

“Kijk ook naar gedrag. Het is heel makkelijk om deuren dicht te doen en om lampen niet onnodig te laten branden. Of om een paar minuten te douchen in plaats van een kwartier. Kleine dingen, met grote impact.” Marieke vult aan: “Wat misschien minder voor de hand ligt: hoe zit het met de voordeur? Bij ons sloot die niet goed af. Dit zorgde voor extra veel tocht, waardoor we meer
gingen stoken. Met een nieuwe, goed passende voordeur hebben we dit probleem niet meer. Daarnaast raad ik aan een bezoek te brengen aan het Energieloket Lingewaard. Een goede eerste stap. Deze experts kunnen je echt goed advies geven voor jouw situatie!”

Naar het overzicht

Nieuws

Breng je stem uit! + programma Dag van de Duurzaamheid

Ook dit jaar organiseert Lingewaard Energie in samenwerking met gemeente Lingewaard de Dag van de Duurzaamheid. Op dinsdagavond 8 oktober is er een inspirerend avondprogramma in de TheaterKerk in Bemmel. Je bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Kijk verder

Van het gas af: stappenplan en tips

Als je van het gas af gaat gebruik je dus geen aardgas meer voor de verwarming, warm water of om te koken. In plaats daarvan gebruik je duurzamere alternatieven zoals een warmtepomp en een inductiekookplaat. Door aardgasvrij te worden ben je minder afhankelijk van fossiel...

Kijk verder
Meer Nieuws


Aanmelden nieuwsbrief