Kasteel Doornenburg verwarmt met warmtepompen!

“Als je een kasteel kunt verduurzamen, dan moet het met andere gebouwen toch ook lukken?”

“Ik ben Ronald Bakker, bestuurslid bij kasteel Doornenburg en ik houd me onder andere bezig met de verduurzaming van het kasteel.”

Verduurzaming belangrijk voor behoud kasteel 

“In het kasteel verstookten we heel veel gas, wel 10.000 kuub per jaar. Toen de verwarmingsketels aan vervangen toe waren, zochten we naar een duurzame oplossing. Tussen de twee zadeldaken staan nu twee grote warmtepompen met een groot buffervat van 800 liter. We hadden het geluk dat er geen extra isolatie nodig was en verspreiding van de warmte via de bestaande convectoren kon.”

Ronald bij Kasteel Doornenburg & de warmtepompen. Beeld: Marlies Pouwels-Blom

Oud gebouw met moderne manier van verwarmen

“Een kasteel is van zichzelf natuurlijk al een duurzaam gebouw. Het staat er al eeuwen, heeft dikke muren en niet alle ruimtes hebben verwarming. Vroeger pasten de bewoners zich aan de temperaturen aan. Zo gebruikten ze stoofjes met gloeiende kooltjes onder lange rokken om warm te blijven. Ze zaten op stoelen met hele hoge rugleuningen om hun ruggen warm te houden, sliepen met slaapmutsen op en droegen veel lagen kleding. Nu is het kasteel een oud gebouw met een moderne manier van verwarmen. Door de lagere stookkosten kunnen we het kasteel beter behouden. We hopen daarmee dat kasteel Doornenburg een inspiratiebron voor andere kastelen kan zijn!”

Tips om te besparen?  

“Bewoners van een monument zou ik adviseren om advies aan te vragen bij het Energieloket. Soms denk je dat verduurzaming niet mogelijk is, maar er is vaak toch meer mogelijk dan je denkt. Als je een kasteel kunt verduurzamen, dan moet het met andere gebouwen toch ook lukken?”

 

Meer ervaringsverhalen

 

Wil je ook aan de slag met energiebesparing? Bezoek dan gratis het Energieloket!

 

 

Naar het overzicht

Nieuws

Vrijwilligers gezocht: Help jij Lingewaard verduurzamen?

Heb jij interesse in duurzaamheid en wil je graag je buurtgenoten helpen? Dan zijn wij op zoek naar jou! De adviseurs van het Energieloket Lingewaard helpen huishoudens met energiebesparing en verduurzaming. Word jij ook adviseur? Wie zoeken wij?

Kijk verder

Verlaag je ecologische voetafdruk

De gemiddelde CO₂-uitstoot van een Nederlands huishouden is ongeveer 18.500 kg (18,5 ton) per jaar. Als iedereen op de wereld zo zou leven als wij, zouden er vijf aardbollen nodig zijn. Dat kan dus niet op een duurzame en eerlijke manier. W

Kijk verder
Meer Nieuws


Aanmelden nieuwsbrief