“Ik woon met mijn vrouw in Bemmel. Voor mijn pensioen werkte ik in mechanische- en elektrotechniek. Ik heb onder andere een radiotechnische achtergrond en ben bij Philips terechtgekomen in elektrische bedrijfsmechanisatie en research. Hier ontwikkelde ik nieuwe producten. Ook heb ik telefooncentrales in bedrijf gesteld en heb ik gewerkt in medische elektronica. De laatste 20 jaar heb ik in ontwikkeling van mobiele infrastructuur gewerkt.”
“Ik zit bij het inlooploket in ’t Convent en veel mensen kennen mij inmiddels. Ook doe ik huisbezoeken om mensen persoonlijk advies te geven. Door mijn research-achtergrond ben ik bekend met de techniek achter warmtebeeldcamera’s. Bij Lingewaard Energie hebben we ook zo’n camera aangeschaft. Ook bij het Energieloket hebben we dankzij subsidie nog enkele warmtebeeldcamera’s aan kunnen schaffen en zijn er adviseurs opgeleid in het gebruik ervan. Met een aantal collega’s heb ik daarnaast verschillende cursussen gevolgd over warmtepomptechnieken. We gaan naar beurzen en houden onze kennis op peil door webinars en nieuwsbrieven. Hierdoor kunnen we bezoekers van het loket goed helpen. Ik vind het fijn om mensen te ondersteunen en helpen. Ik deel graag mijn kennis.”
“Buiten het loket om wordt ik ook vaak per mail of telefonisch benaderd met vragen en verzoeken. Omdat het een dorp is kennen veel mensen elkaar en weten mensen me te vinden. Buiten het feit dat ik graag mijn opgedane kennis deel, ben ik ook sterk gedreven door duurzaamheid. Vooral nu ik kleinkinderen heb. Mijn bijdrage komt hen direct en indirect ten goede. Het is trouwens ook niets voor mij om achter de geraniums te gaan zitten. Adviseur zijn is voor mij een nuttige en mooie dagbesteding.”
“Ik ben nu zo’n 40 jaar met duurzaamheid bezig. Nieuwe ontwikkelingen die ik interessant vind probeer ik uit. Zo heb ik in 2001 al mijn eerste set zonnepanelen op het dak geplaatst. Na vijftien jaar waren die technisch en economisch achterhaald. Stap voor stap heb ik de installatie uitgebouwd. We zijn nu in ruime mate zelfvoorzienend qua energie. Ik heb vrijwel genoeg zonnestroom om via airco’s het huis te verwarmen en koelen. Ik ben daarnaast met de laatste stappen bezig om volledig van het gas af te gaan. We gebruiken momenteel alleen nog gas voor warm tapwater en een heel klein beetje voor het verwarmen van de badkamer. Ik ben nu bezig met de laatste aanpassingen voor het kunnen plaatsen van een warmtepompboiler.”
“Er zijn zo veel veranderingen en mogelijkheden op het gebied van verduurzaming dat mensen soms door de bomen het bos niet zien. Maar verduurzamen is hetzelfde als navigatie: je moet eerst weten waar je staat voordat je de richting kunt bepalen waar je naartoe wil. Elke situatie is anders en ons advies is dus maatwerk. Er is heel veel kennis aanwezig bij het loket. We hebben techneuten in huis, maar ook oud-docenten en bijvoorbeeld wetenschappers. Zo hebben we een breed scala aan mensen die allemaal hun eigen bijdrage leveren. Dit maakt het een heel veelzijdig en sterk team. We houden elkaar ook op de hoogte en scherp.”
“Start met isoleren en ventilatie. Ik heb bijvoorbeeld een CO2-meter om de kwaliteit van het binnenklimaat te meten. Als je met een paar personen in één kamer zit merk je dat die waardes al vrij snel oplopen en je extra moet ventileren. Heel belangrijk. Houd ook nieuwe innovaties in gaten (of bezoek het loket om hier meer over te horen). Warmteterugwinning is bijvoorbeeld een techniek die vol in ontwikkeling is. Het is zonde om ventilatielucht van meer dan 20 graden naar buiten te blazen. Er is onlangs een nieuwe warmtepomp op de markt gekomen, die 15 graden aan warmte terug kan winnen uit de af te voeren ventilatielucht! Veel efficiënter dus. Maar ook zonder die nieuwe technologie is een warmtepomp of airco in veel gevallen een aantrekkelijke maatregel. Vooral als je zelf zonnestroom opwekt. Goede isolatie is dan wel en voorwaarde.”