HET ENERGIELOKET HOUDT U OP DE HOOGTE!

contact

3 manieren om je huis koel te houden (zonder torenhoge energierekening!)

Als het kwik oploopt naar temperaturen tegen de 30 graden, wordt het ook in huis al snel erg warm. Je kan natuurlijk airconditioning installeren, maar wist je dat je je huis ook kan koelen met simpele oplossingen die soms al eeuwen gebruikt worden? tips om je huis koel te houden deze zomer. 

1.         Isolatie

Goede isolatie zorgt er niet alleen voor dat je huis in de winter warmer is. Ook in de zomer profiteer je van goede isolatie: het blijft binnen namelijk een stuk koeler. Je kan dus zeggen dat je dankzij het isoleren altijd een ideale temperatuur in huis hebt. De meeste isolatie is binnen één dag aan te brengen en houdt de warmte buiten. Daarnaast is het een investering die zichzelf terugverdiend, omdat je flink bespaart op energiekosten.

2.         Luiken en een groen gazon

De beste manier om te zorgen dat je huis niet opwarmt, is de hitte überhaupt geen kans te geven naar binnen te komen. Luiken zijn hiervoor een goede oplossing. En wie wil er nu geen luiken? Dan kan je elke ochtend romantisch de luiken opengooien, terwijl je de buurt begroet met een welgemeend ‘bonjour!’. Een variant hierop is de wat minder romantische variant: externe rolluiken of zonneschermen.

Heb je een tuin? Dan kan veel groen rond je huis ook helpen. Tegels houden warmte vast, waardoor je tuin of balkon flinke hittebronnen worden. Zorg dus voor klimplanten tegen de muren, een groen gazon en bomen, voor lekker veel schaduw.

3.         Bewegende lucht

Is de hitte toch je huis binnengekomen zorg dan voor bewegende lucht, dat werkt ventilerend. Je kunt ‘s avonds de ramen tegen elkaar openzetten, als het buiten koeler is.

Een ventilator is ook een goede oplossing! Die werkt volgens het principe dat bewegende lucht vocht van je huid verdampt en je koeler houdt. Ze zijn dan wel elektrisch, maar veel goedkoper dan een energieslurpende airconditioner. Een ventilator is niet zozeer gemaakt om de hele ruimte af te koelen, maar de ventilator koelt jou af! Dus als je de kamer verlaat, zet dan ook de ventilator uit. Bespaart weer energie. 

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • 3 manieren om je huis koel te houden (zonder torenhoge energierekening!)