Voorkomen is beter dan genezen. Het is natuurlijk veel beter om zo min mogelijk CO2 en andere broeikasgassen uit te stoten in plaats van veel en dit later compenseren. Toch ontkomen we er niet aan dat onze dagelijks activiteiten de uitstoot van broeikasgassen tot gevolg hebben. Van de productie van voedsel tot ons vervoer en natuurlijk ons energiegebruik binnenshuis. Alles wat we doen heeft invloed op het milieu. CO2-compensatie kan hier gedeeltelijk een oplossing voor zijn. Steeds meer mensen doen aan CO2-compensatie. Vooral voor het compenseren van vliegreizen populair.
Greenseat, FairClimateFund en Trees For All zijn voorbeelden van organisaties die je CO2 kunnen compenseren. Greenseat compenseert de uitstoot van je vervoer door duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden op te zetten. Ze investeren onder andere in windmolens in India en efficiënte houtskoolovens in Afrika. De uitstoot die hiermee wordt bespaart compenseert de uitstoot van jouw vlucht of bijvoorbeeld woon-werkverkeer. FairClimateFund heeft een vergelijkbare aanpak. Zij investeren in klimaatprojecten en herbebossingsprojecten. Ook Trees For All (de naam doet het al vermoeden) richt zich op (her)bebossing.
Nogmaals: idealiter beperk je de uitstoot van je CO2. Er gaan jaren overheen voordat bomen zoveel CO2 hebben afgevangen als jij tijdens een vliegreis van een paar uur uitstoot. We zouden de uitstoot zoals die op dit moment wereldwijd is niet kunnen compenseren door het nemen van deze maatregelen. Desalniettemin is het beter om wél te compenseren als je toch het vliegtuig pakt of andere uitstoot wilt compenseren. De meeste aanbieders hebben handige calculators op de website staan om te bepalen om hoeveel uitstoot het precies gaat.
Er zit een prijsverschil bij de verschillende aanbieders. Dit heeft er onder andere mee te maken hoe CO2 wordt gecompenseerd, maar ook hoe ze de berekening maken. Als je bij een Transavia-boeking bijvoorbeeld je vlucht wilt compenseren, dan kost dat maar een paar euro, terwijl het compenseren van dezelfde vlucht bij bijvoorbeeld Trees For All meer kost. Deze laatste organisatie compenseert echter ook voor CO2-equivalenten zoals methaan en stikstof. Ook nemen ze de vlieghoogte mee in de berekening. Daarom is het algemene advies om niet te kiezen voor de goedkopere opties.
Conclusie: voorkomen is beter dan genezen, maar genezen is beter dan niets! Wil je meer weten over het verduurzamen van je vakantie? Wij geven je 7 tips.