Duurzaam koelen

We hebben ook dit jaar weer te maken met extreme hitte. Maar hoe zorg je dat je energierekening en -verbruik niet te hoog worden door het koel houden van je woning? Wij geven je een aantal tips:

Isoleer

Isolatie – zoals spouwmuur-, dak-, of vloerisolatie – zorgen er in de winter voor dat de kou buiten blijft en in de zomer voor dat de warmte buiten blijft. Let wel op dat de woning op hete dagen niet te veel opwarmt door overdag deuren en ramen te sluiten en gebruik te maken van zonwering. Als een goed geïsoleerde woning van binnen opwarmt, is het namelijk moeilijker om de hitte weer kwijt te raken. Ventileer ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat zodat de woning weer afkoelt. Ventilatie is ook overdag belangrijk, dus zorg dat er voldoende ventilatieroosters zijn die zonder al te veel verlies van temperatuur zorgen voor schone luchttoevoer.

Er is op dit moment subsidie beschikbaar voor isolatie.

Groen dak

Ook een groen dak isoleert. Het heeft dus vooral zin om een groen dak aan te leggen op een leefruimte (en minder effect als het bijvoorbeeld op een schuur ligt). Let er wel op dat in tijden van extreme droogte – zoals nu – een net aangelegd groen dak wel extra bewaterd moet worden. Verder is het verstandig om eens per jaar ongewenste planten weg te halen. Buiten dat vergt een groen dak geen tot weinig onderhoud.

Warmtepomp of airco?

Woningen die al goed geïsoleerd zijn kunnen van het gas af door de cv-ketel te vervangen door een elektrische warmtepomp. Vooral in combinatie met zonnepanelen is dit een duurzamer alternatief. Warmtepompen kunnen – ondanks hun naam - ook de woning koelen. Een airco is een soort omgekeerde warmtepomp. De meeste airco’s zijn slecht voor het milieu aangezien ze erg veel stroom verbruiken. Door direct jezelf te koelen met een ventilator gebruik je zelfs 15x minder stroom dan wanneer je een hele ruimte met een airco koelt! Gerard uit Bemmel gebruikt echter airco’s om te koelen én te verwarmen. In zijn geval is dat vrij duurzaam aangezien hij zelfs het grootste deel van de energie opwekt met zijn zonnepanelen. Lees zijn verhaal.

Er is op dit moment subsidie beschikbaar voor het aanschaffen van een warmtepomp.

Let op dat vooral ouderen, mensen met een zwakke gezondheid en kinderen extra kwetsbaar zijn in tijden van hitte. Let goed op elkaar, drink voldoende en als het voor de gezondheid belangrijk is, schaf dan vooral wél een airco aan.

Naar het overzicht