Energiezuinig koelen (vervolg)

Een poosje geleden schreven we dit artikel over het koelen van uw huis zonder airco. Hierin benoemde we vooral preventieve tips zoals het planten van groen, het aanleggen van een groen dak of het wit verven van het dak. Echter zitten we nu middenin een hittegolf. Daarom geven we in dit artikel meer tips voor directe verkoeling. Oplopend van energiezuinig naar minder energiezuinig. 

Lichaamsverkoeling

Een airco verkoelt de hele ruimte, wat veel energie kost. Door specifiek uzelf te verkoelen hoeft u niet een energievretende airco aan te zetten. Kies daarom voor een ventilator, natte washandjes en/of een verkoelend voetenbadje. Het is daarnaast erg belangrijk om voldoende te blijven drinken. Bij ouderen neemt de dorstprikkel af, dus het is erg belangrijk om hen aan te moedigen om voldoende te blijven drinken.

Ventilator

Ventilatoren verbruiken veel minder energie dan airco's. Dit is met name het geval omdat ventilatoren in tegenstelling tot airco's niet koelen. Enkel de gevoelstemperatuur daalt. Een ventilator die 200 uur aanstaat verbruikt zo'n 10 kWh aan stroom. Dit staat gelijk aan zo'n € 2,- aan energiekosten. Ventilatoren zijn dus relatief energiezuinig, maar zet de ventilator toch uit als u de ruimte verlaat om meer energie te besparen. 

Airco

Airco's verbruiken zo'n 15-30x meer energie dan ventilatoren, afhankelijk van het type airco. Als het voor de gezondheid/het comfort tóch nodig is om een airco aan te schaffen, kies dan voor een apparaat met energielabel A+++. Probeer zoveel mogelijk weg te blijven van mobiele airco's, omdat voor het gebruik hiervan een raam of deur open dient te staan. Een 'vaste' airco die enkel één kamer verbruikt is het meest zuinig. Let erop dat de koelstoffen in oudere airco's erg schadelijk zijn voor het milieu. Nieuwe airco's zijn wat dat beteft beter. Zet de airco zo min mogelijk aan en alleen in ruimtes waar u veel bent. 

Houdt verder zo veel mogelijk de warmte buiten door overdag de ramen, deuren en gordijnen te sluiten en indien mogelijk het zonnescherm omlaag te draaien. Zet enkel 's avonds en 's ochtends ramen tegen elkaar open. 

Bron: Milieu Centraal

Naar het overzicht