Joppe Thuis (22) is Energieambassadeur. Dit zijn zijn ervaringen:

Joppe, kun je kort iets vertellen over jezelf?

Ik ben 22 jaar en ik woon in Huissen. Ik studeer Milieukunde in Leeuwarden en volg wat vakken in Wageningen. Mijn studie gaat over verschillende onderwerpen zoals natuur, biodiversiteit, milieu en watertechnologie. Zelf volg ik de richting Klimaat & Energiemanagement. Ik leer over hoe bedrijven omgaan met energie en hoe dit beter kan. Verder houd ik van mountainbiken.

Waarom ben je de cursus voor Energieambassadeurs gaan volgen? Wat heb je geleerd?

Ik ben zowel persoonlijk als met mijn studie veel met duurzaamheid bezig. Het voelde daarom als een logische stap om Energieambassadeur te worden. Ik wil het bewustzijn van burgers vergroten en hen inspireren om stappen te nemen om hun huis te verduurzamen. Omdat ik hier persoonlijk veel mee bezig ben en veel kennis over heb denk ik dat ik burgers kan helpen hierbij. Misschien weten mensen soms niet precies welke stappen ze het beste kunnen nemen en ik kan ze daarbij ondersteunen.

De technologische basiskennis had ik al vanuit mijn studie. Tijdens de cursus tot Energieambassadeur heb ik geleerd hoe ik het gesprek aan kan gaan met burgers en hoe ik hen kan inspireren.

Waar bestaan je werkzaamheden uit?

Ik heb bij de Energiebus gestaan om met burgers in gesprek te gaan. Ik gaf informatie over welke stappen je kan zetten om je huis te verduurzamen. Ik wijs mensen bijvoorbeeld op het project ‘Grip op de Energierekening’ zodat mensen meer inzicht krijgen in hun energieverbruik.

Joppe geeft advies bij de Energiebus in Huissen. Foto Studio Masha Bakker

Wat is je doel? Wat hoop je nog te bereiken?

Ik kan mensen makkelijk helpen, omdat ik kennis heb en weet waar de behoefte ligt. Ik kan goed verwoorden wat mensen kunnen doen. Ik wil ook graag het bewustzijn verhogen. Je hoeft niet direct grote stappen te nemen. Ik denk dat het Energieloket Lingewaard en projecten als de Energiebus kunnen helpen om burgers te informeren. Ik denk dat veel mensen niet weten welke stappen ze kunnen nemen en ik wil ze hierbij helpen.

Wat is het effect van je werk als Energieambassadeur?

Ik ben er nog niet zo lang bij, dus dat vind ik lastig in te schatten. Ik hoor wel om me heen dat veel mensen met nieuwe ideeën en informatie naar huis gaan. Dit lijkt me een goede eerste stap. Ook merk ik dat ik zelf nu nóg bewuster met duurzaamheid om ga. Ik leer ook veel van anderen.

Zou je het anderen aanraden om Energieambassadeur te worden?

Ja, je kunt er veel van leren en het is heel inspirerend om te zien wat er allemaal gebeurd op het gebied van duurzaamheid. Het is ook goed om anderen te inspireren en te helpen. Als je kennis of interesse hebt en je wilt dit graag overbrengen dan zou ik het zeker aanraden.

Wat wil je mensen meegeven die hun huis willen verduurzamen?

Je kunt beginnen met het nemen van kleine stappen. Je hoeft niet direct een warmtepomp te kopen. Begin klein en makkelijk. Hoe meer je doet hoe beter natuurlijk, maar het hoeft niet direct heel ingewikkeld.

Joppe en collega bij de Energiebus in Huissen. Foto Studio Masha Bakker

 

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Joppe Thuis (22) is Energieambassadeur. Dit zijn zijn ervaringen: