Tips voor een duurzame(re) vakantie

Ben je van plan om dit jaar op vakantie te gaan? Zo houd je de CO2-uitstoot van je reis - relatief - laag: 

Kies uit een groeiend aantal treinbestemmingen

Er komen steeds meer internationale treinbestemmingen bij, wat treinreizen steeds aantrekkelijker maakt. Daarnaast is het een stuk minder stressvol dan reizen met het vliegtuig en kun je onderweg al genieten van het landschap. Tegenwoordig kun je vanuit Nederland niet alleen maar naar Duitsland en België met de trein; ook Praag, Wenen, Venetië, Innsbruck, Verona en Milaan zijn voortaan per (nacht)trein te bereiken! Kijk op nsinternational.nl voor alle mogelijkheden.

Wist je dat de reizigersuitstoot per kilometer per trein naar Londen maar 10% is van de uitstoot als je met het vliegtuig gaat? Dan kun je dus voor dezelfde impact met 10 personen gaan!

Reis bijvoorbeeld over het Glenfinnan 'Harry Potter' viaduct in Schotland. Één van de mooiste treinroutes ter wereld!

Ga samen

Vooral als je met de auto, caravan of camper gaat, loont het om met meerdere mensen te gaan. Ga samen met vrienden of familieleden en deel zowel de CO2-uitstoot als de kosten. Én het is gezellig natuurlijk!

Goedkoop en duurzamer: neem de (Flix)bus

Een alternatief voor vliegen binnen Europa is reizen per bus. Ook kun je vaak goede deals scoren. Een retourtje Schiphol - Berlijn kost 0,18 ton CO2 als je vliegt en maar 0,02 ton als je diezelfde afstand per touringcar aflegt. En met Flixbus heb je al een retourtje Arnhem - Berlijn voor € 40,- tot € 50,-! Kijk op Flixbus.nl voor meer informatie. 

Berlijn is een leuke bestemming die makkelijk per bus en trein te bereiken is.

Leef duurzaam op je bestemming

Leef ook op je bestemming duurzamer door vegetarisch te eten, een elektrisch voertuig te huren in plaats van een vervuilende scooter of terreinwagen, niet te lang te douchen enzovoort. In veel landen zijn bronnen als schoon drinkwater extra schaars, dus houd hier rekening mee. Je kunt natuurlijk ook meehelpen bij natuurconservatie projecten zoals beach cleanups en dergelijke. Waar mensen vaak niet aan denken is dat elke kilo extra die een vliegtuig mee moet nemen weer extra brandstof kost. Deze extra brandstof is ook weer zwaarder, waardoor er (je raadt het al) weer extra brandstof nodig is. Neem alleen mee wat je echt nodig hebt. Je kunt bij vliegmaatschappijen overigens ook doorgeven dat je vegetarisch of veganistisch wilt eten. Als meer mensen dat doen zullen maatschappijen in de toekomst mogelijk meer plantaardige alternatieven in hun assortiment aan gaan bieden.  


Vooral in Italië en Spanje kun je heerlijk vegetarisch en veganistisch eten.

Voorkom onnodig energieverbruik terwijl je weg bent

Zet thuis elektrische apparaten zoals de koelkast, vriezer en apparaten met sluipverbruik uit. Je zult zien dat dit veel scheelt in je energieverbruik. Ondanks dat het in de meeste gevallen duurzamer zal zijn om thuis te blijven, helpt dit toch om je uitstoot enigszins te beperken. 

Compenseer

Ga je toch vliegen of heb je dit jaar al gevlogen? Voorkomen is beter dan genezen, maar genezen is beter dan niets! Trees for All is een organisatie die de CO2-uitstoot van je vlucht kan compenseren. Zij planten bomen in binnen en buitenland. Bereken en compenseer de uitstoot van je vlucht, maar bijvoorbeeld ook van je woon-werk kilometers! Je kunt ook 'bomen cadeau geven' ter compensatie van de uitstoot van iemand anders. Een andere bekende organisatie die je uitstoot kan compenseren is GreenSeat.

Wil je weten wat de klimaatimpact van jouw vakantie is? Doe dan de reischeck van milieu centraal.

Naar het overzicht