•• ••

contact

Spouwmuurisolatie: kosten en baten

De spouw is de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. Door deze ruimte te vullen met isolatiemateriaal bespaart u energie en wordt de woning comfortabeler. Woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd hebben meestal een spouwmuur die niet geïsoleerd is. Woningen die ná 1975 zijn gebouwd, hebben al (enige) isolatie in de spouw. In sommige gevallen is het verstandig om de spouw na te isoleren. Woningen gebouwd vóór 1920 hebben geen spouw. In dat geval is binnen- of buitengevelisolatie een optie.

Waarom spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een isolatievorm die veel energie en geld bespaart. De muren van woningen verliezen door de grote oppervlakte vaak veel warmte. Door de spouw te isoleren blijft deze warmte binnen. Hierdoor hoeft u minder te stoken, wat goed is voor het milieu. Omdat u bespaart op uw energierekening, kunt u de isolatie al in 3 jaar terugverdienen. Het isoleren van de spouwmuur van een hoekwoning kost bijvoorbeeld zo’n € 2.100,-. De energiebesparing is dan zo’n € 650,- per jaar. De besparing van spouwmuurisolatie is hiermee vergelijkbaar met 11% rente op een spaarrekening! Naast deze besparing wordt de woning ook comfortabeler door spouwmuurisolatie.

Hoe gaat het proces in zijn werk?

Overweegt u om spouwmuurisolatie te nemen? Dan is het verstandig om bij verschillende aanbieders offertes op te vragen. U kunt deze checklist gebruiken voor het stellen van de juiste vragen. Zo weet u zeker dat de offertes vergelijkbaar zijn en voldoen aan de subsidie-eisen. Bekijk hier welke lokale aanbieders uw huis kunnen isoleren. Isolatiebedrijven komen meestal vrijblijvend langs om de spouw te inspecteren en u een passend advies te geven. Zij kunnen u ook vertellen wat de terugverdientijd is. Twijfelt u of de spouw al geïsoleerd is? Gebruik dan deze tool van Milieu Centraal om dit te onderzoeken.

Is er subsidie beschikbaar?

Er is subsidie beschikbaar voor spouwmuurisolatie als u hierbij ook minimaal één andere isolatiemaatregel neemt (zoals vloer- of dakisolatie). Deze maatregelen moeten een grote isolatiewaarde hebben. Op deze pagina leest u de eisen. U kunt subsidie aanvragen als de maatregelen zijn uitgevoerd en betaald. Hoe meer maatregelen u neemt, hoe hoger de subsidie. De subsidie is maximaal € 10.000,- per woning. Als u een zeer energiezuinig pakket kiest, komt hier nog een bonussubsidie van maximaal € 5.000,- bij. Wilt u weten hoeveel subsidie u kunt krijgen? Op deze pagina vindt u een rekentool die u hiervoor kunt invullen. U kunt de subsidie aanvragen via de digitale aanvraagomgeving van de RVO. U moet hiervoor in het bezit zijn van DigiD. Lees hier het stappenplan voor de aanvraag. Kijk voor meer informatie op de website van de RVO.

Over de arbeidskosten betaalt u een verlaagd BTW-tarief van 9%. Vraag het isolatiebedrijf om dit verlaagde tarief duidelijk op de factuur te verwerken. Het verlaagde tarief geldt alleen voor de arbeidskosten.

Naar het overzicht