Spullen: een grotere impact dan vervoer, voedsel of wonen

De klimaatimpact van onze spullen is groter dan dat van ons vervoer, voedsel of energieverbruik. Veel mensen onderschatten dit en denken dat het in hun geval wel meevalt. Maar ga maar eens na: als je door je huis loopt, wat staat en ligt er allemaal? Het is onbekend hoeveel spullen een gemiddeld Nederlands huishouden bezit. In een gemiddeld Amerikaans huis zijn maar liefst 300.000 spullen! Ook al ligt het aantal in Nederland waarschijnlijk iets lager; voor al deze spullen zijn allemaal grondstoffen nodig die niet zomaar hernieuwbaar zijn en vaak ook een grote impact hebben op het milieu. Gelukkig zijn er voor vrijwel alle denkbare spullen die we nodig hebben tweedehands opties. Dit is naast duurzamer vaak ook nog een stuk goedkoper!

Edelmetalen

We gebruiken goud en zilver niet alleen voor sieraden. Ook in elektrische apparaten zoals telefoons en laptops zitten edelmetalen zoals goud, zilver en zink. Goud wordt net als veel andere edelmetalen gewonnen in mijnen. Tegenwoordig is een mijn vrijwel altijd een gigantisch gat in de grond. Hier moet natuur voor wijken. Daarnaast worden er chemicaliën als kwik gebruikt om goud los te maken van gouderts. Deze chemicaliën komen vervolgens in het milieu terecht en zijn schadelijk voor de gezondheid van de goudzoekers. Uit een ton gouderts wordt maar een paar gram goud gehaald. Grote machines op diesel verwerken dit gesteente om het goud te kunnen winnen. Voor het winnen van een kilo goud is bijna 3.000 liter aan diesel nodig.

Koop dus liever tweedehands sieraden en tweedehands / refurbished elektronica om je milieu-impact te verkleinen. Kijk bijvoorbeeld op 2ehandssieraden.nl of laat sieraden die je al hebt vermaken tot iets nieuws. Als je een nieuwe telefoon nodig hebt kun je kiezen voor een Fairphone. Dit is een smartphone die gemakkelijk te repareren is en het bedrijf werkt aan het verduurzamen en eerlijker maken van de industrie. Binnenkort beginnen ze ook met een recycling service. 

Huishoudelijke apparaten

Huishoudelijke apparaten zijn in de meeste gevallen juist beter om nieuw te kopen! Het gebruiken van deze apparaten is vervuilender dan de productie ervan en door toenemende efficiëntie is een nieuw apparaat vrijwel altijd duurzamer. Onlangs is daarom ook het energielabel voor apparaten aangepast. Apparaten die onlangs nog een A+++-label hadden, hebben nu een C of een D label. Volgens Milieu Centraal worden fabrikanten door het nieuwe label gestimuleerd om producten verder te verduurzamen. Vooral in het geval van koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasdrogers is het meestal beter om een nieuwe te kopen. Oud witgoed kun je gratis meegeven aan de winkelier waar je een nieuw apparaat koopt. Gebruik bij je nieuwe apparaat zo veel mogelijk de eco-stand om de impact tijdens het gebruik te beperken.

Kleding & andere spullen

We kopen per jaar gemiddeld bijna 50 kledingstukken! Zoals je in de Impact top 10 hierboven ziet is de impact van kleding groot. Wereldwijd neemt deze impact ook nog eens toe. De textielindustrie is op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 4% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Voor eigenlijk alle spullen geldt: koop zo min mogelijk en als je écht iets nodig hebt, koop dan tweedehands. Er is een enorm aanbod aan tweedehands kleding. Een persoonlijke favoriet is Appel & Ei. Je kunt hier overigens ook kleding inbrengen voor verkoop. Je krijgt 40% dan van het verkoopbedrag. De kwaliteit van de kleding is vaak erg goed en je hoeft minder geld uit te geven voor kwalitatief goede materialen zoals leer en linnen.

Dit laatste geldt overigens ook voor het kopen van meubels. Goedkope nieuwe meubelen zijn vaak gemaakt van spaanplaten. De levensduur van het product is hierdoor vrij kort. Voor hetzelfde geld kun je echter hele degelijke meubels krijgen van (massief) hout of andere materialen met een langere levensduur. Soms hebben ze een likje verf of wat liefde nodig, maar dan ben je ook good to go. Van auto’s tot boeken; het aanbod aan kwalitatief goede tweedehands spullen wordt steeds groter. 

Tips:

- Geef ervaringen cadeau in plaats van spullen

- Vraag daarnaast ook om ervaringen als cadeau of deel een verlanglijstje om ongewenste cadeaus te voorkomen

- Slaap een nachtje voordat je een (online) aankoop doet: we kopen vaak impulsief

- Meld je af van nieuwsbrieven/reclamefolders en plak een NEE/NEE-sticker op je brievenbus

- Maak lijstjes van spullen die je nodig hebt en koop enkel de dingen die op dit lijstje staan

- Kijk als je iets nodig hebt eerst of je het kunt lenen of huren of dat het op marktplaats wordt aangeboden

- Als je spullen weg doet, denk dan goed na waar ze het meest waarschijnlijk nog een tweede leven kunnen krijgen. Doneren aan de kringloop en kleding in een textielcontainer gooien kan, maar het aanbod is vele malen groter dan daadwerkelijk weer verkocht/hergebruikt gaat worden. Geef je spullen dus gericht weg of probeer ze te verkopen

Naar het overzicht





  • Home
  • Nieuws
  • Spullen: een grotere impact dan vervoer, voedsel of wonen