Van het gas af in 2024?

In 2050 moet heel Nederland aardgasloos zijn. Een duurzaam alternatief kan elektriciteit zijn, mits deze uiteraard is opgewekt via bijvoorbeeld de zon of wind. In dit artikel een kort overzicht van inspirerende voorlopers en een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je in 2024 aardgasloos wilt gaan wonen.

 

 

Voor € 8.500,- van het gas af en een energierekening van € 0,-

Krijn laat in onderstaand filmpje zien hoe hij voor een relatief kleine investering zelf van het gas af is gegaan. Hij maakt gebruik van vloerverwarming voor caravans en van infraroodpanelen voor verwarming. De elektriciteit hiervoor wekt hij op met zijn zonnepanelen:

Ook in Lingewaard hebben we een aantal inspirerende voorbeelden. Familie van Meegen uit Bemmel is zelfs energiepositief! Ze wekken dus meer energie op dan ze verbruiken. En ook Gijs van Meegen heeft veel van de maatregelen zelf genomen. Familie Oosterhuis uit Huissen is ook van het gas af. Bekijk hier alle ervaringsverhalen. Als je liever niet zelf aan de slag wilt dan is het verstandig om een energieadviseur in te schakelen en verschillende offertes op te vragen. Hier vind je een overzicht van lokale aanbieders. Er is op dit moment ook subsidie beschikbaar voor het aansluiten van een warmtepomp of zonneboiler of voor een aansluiting op een warmtenet. 


Gijs en zijn gezin uit Bemmel wekken zonne-energie op en slaan dit op in een batterij. Ze hebben vaak voor zo'n drie dagen aan elektriciteitsvoorraad. 

Om rekening mee te houden

Gas is op dit moment vrij duur én het is een fossiele energiebron. Wat dat betreft dus goed om zo snel mogelijk gasloos te worden. Daarnaast betaal je ook geen vastrecht meer als je je gasaansluiting weg laat halen (wat tegenwoordig kosteloos is). Klinkt allemaal heel positief! Om duurzaam elektrisch te verwarmen heb je echter zonnepanelen of een windmolen nodig. Maar tegenwoordig is het probleem dat het elektriciteitsnet steeds vaker overbelast is. Op plekken waar veel zonnepanelen liggen of waar de infrastructuur hier niet op is ingesteld stoppen de panelen met terugleveren als er op een zonnig moment te veel aanbod is. Dan moet je dus alsnog betalen voor (niet volledig groene) stroom van het elektriciteitsnet. Ook op de toenemende vraag aan elektriciteit voor warmtepompen, elektrische auto's etc. is het elektriciteitsnet nog niet ingesteld. Hierdoor neemt de kans op stroomuitval toe. 


Rolan uit Haalderen met zijn zonnepanelen.

Naar het overzicht