Verduurzaam in 2024 met subsidie!

Het verduurzamen van je huis en vervoer is natuurlijk goed voor de planeet. Daarnaast bespaart het je op de lange termijn meestal ook een hoop geld. Het loont om – met subsidie – je huis beter te isoleren en mogelijk zelfs gasloos te maken. Om dit te stimuleren betaal je geen btw op zonnepanelen. Dat is toch al een korting van 21%! Ook elektrisch rijden wordt voor steeds meer mensen mogelijk. Heb je een eigen woning? Dan kun je in 2024 gebruik maken van de volgende regelingen. Een subsidieoverzicht voor VvE's vind je op deze pagina.

SUBSIDIES

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

Voor woningeigenaren is er subsidie voor vijf soorten isolatiemaatregelen: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas. Als je minimaal twee van deze maatregelen neemt óf een maatregel combineert met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet, dan krijg je ongeveer 30% subsidie. Als je één isolatiemaatregel neemt dan kun je ongeveer 15% subsidie krijgen. Bij het gebruik van milieuvriendelijk isolatiematreiaal krijg je meer subsidie. Ook is het subsidiebedrag voor een extra energiezuinige warmtepomp hoger. Ga voor meer informatie en de voorwaarden naar rvo.nl. Hier kun je ook een rekentool invullen en de subsidie aanvragen. De subsidie is ook aan te vragen door zakelijke gebruikers en VvE's. 

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

De SEPP is zowel voor nieuwe als voor tweedehands elektrische auto's beschikbaar. Het gaat om 100% elektrische voertuigen, dus niet om hybride varianten. De subsidie kan aangevraagd worden voor koop- of leaseovereenkomsten die je na 1 januari 2024 hebt afgesloten. De subsidiepot raakt vaak snel leeg, dus wees er snel bij!

DE SUBSIDIEBEDRAGEN:

  • Nieuwe elektrische personenauto koop of private lease = € 2.950,-
  • Gebruikte elektrische personenauto koop of private lease = € 2.000,-

VOORWAARDEN: 

  • Het voertuig is een 100% elektrische personenauto (niet omgebouwd!) met een actieradius van minimaal 120 kilometer
  • De catalogusprijs is niet lager dan € 12.000,- en niet hoger dan € 45.000,-.

Kijk voor meer voorwaarden op rvo.nlJe kunt SEPP pas aanvragen nadat je een koop- of leaseovereenkomst hebt getekend. Het kan dus zijn dat tegen die tijd de subsidiepot leeg is. 

Subsidie duurzaamheidsadvies voor monumenten

Als je in een monument woont kan je 50% van de kosten van een duurzaamheidsadvies terugvragen bij Het Restauratiefonds. Het advies moet door een erkende Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zijn uitgevoerd. Een lijst van adviseurs en meer informatie over de regeling vind je op restauratiefonds.nl.

LENINGEN

Energiebespaarlening (Nationaal Warmtefonds)

De Energiebespaarlening is voor vrijwel alle vormen van verduurzaming in te zetten: van het aanleggen van zonnepanelen tot duurzamer verwarmen (warmtepomp, maar ook een HR-ketel), van energieadvies tot ventileren. Huishoudens met een verzamelinkomen tot € 60.000,- per jaar kunnen de Energiebespaarlening zelfs met 0% rente afsluiten. Zo wordt het voor meer mensen haalbaar om te verduurzamen, de energierekening te verlagen én comfortabeler te wonen. Voor veel andere huishoudens is de rente van de lening fiscaal aftrekbaar. Ga naar warmtefonds.nl voor meer informatie en ervaringsverhalen. De lening is ook aan te vragen door VvE’s.

Toekomstbestendig Wonen Lening

Er zijn verschillende soorten Toekomstbestendig Wonen Leningen aan te vragen voor bedragen van minimaal € 2.500,-. De lening kan onder andere besteed worden aan het veduurzamen, levensloopbestendig maken, asbestvrij maken en/of het kwalitatief verbeteren van de woning. Het is een voorwaarde dat er altijd minimaal één duurzaamheidsmaatregel wordt genomen. De lening wordt verstrekt in de vorm van een bouwdepot en bedraagt maximaal € 50.000,-. De rente van de lening is 1,6-1,8%. Ga voor meer informatie naar lingewaard.nl/toekomstbestendigwonenlening.

VOORBEELDEN SUBSIDIE + LENING

In veel gevallen zal een combinatie van subsidie en een (rentevrije) lening de beste oplossing zijn om het verduurzamen van je woning te betalen. De Rijksoverheid heeft een aantal voorbeeldscenario's gemaakt ter inspiratie.

Bekijk bovenstaand overzicht als PDF

 

Volledig overzicht leningen

Naar het overzicht