Drawdown: 100 oplossingen voor het voorkomen en terugdraaien van broeikasgassen. Wat kunnen wij als particulieren doen?

Het boek 'Drawdown: Het meest uitgebreide plan dat ooit is voorgesteld om de opwarming van de aarde terug te draaien' biedt 100 oplossingen voor het voorkomen en zelf wegnemen van broeikasgassen uit de atmosfeer. Een team van 200 onderzoekers uit 22 landen hebben met de kennis van nu deze top 100 samengesteld. 80 van de oplossingen bestaan al en zouden wereldwijd opgeschaald kunnen worden. De andere 20 oplossingen worden nog niet/nauwelijks uitgevoerd, maar de kennis en technologie is beschikbaar om ook deze oplossingen te realiseren. Veel van de 100 oplossingen hebben te maken met energie. Aan welke energie-oplossingen die Drawdown voorstelt kunnen wij als particulieren een bijdrage leveren?

#10: Zonne-energie op daken

Op nummer 10 van de 100 oplossingen staat zonne-energie op daken. De technologie van de systemen wordt alsmaar beter en de prijs daalt. De schatting is dat in 2050 de kosten voor het opwekken van zonne-energie nog maar een derde is van de huidige kosten. Volgens de analyse kan zonne-energie op daken in 2050 7% van de wereldwijde energie opwekken (op dit moment is dat zo'n 4%). Dit voorkomt 24,6 gigaton aan uitstoot van broeikasgassen. De wereldwijde netto besparing is meer dan 3 biljoen euro in 30 jaar. Veel mensen zien op tegen de kosten van zonnepanelen, terwijl dit een goedkopere oplossing is dan níet overgaan op zonnepanelen. De energieprijzen stijgen en het aandeel duurzame energie kan in Nederland een stuk hoger. Door zonnepanelen aan te schaffen zorgt u voor een groter aandeel duurzame energie en stijgt uw energierekening niet door de stijgende prijzen van gas en stroom. 

#26 Elektrische voertuigen

Op nummer 26 staat het gebruik van elektrische voertuigen. Het gebruik van een elektrische auto scheelt 50% aan uistoot in vergelijking tot auto's op benzine of diesel. Als de elektriciteit door zonnepanelen is opgewekt, scheelt dit zelfs 95% aan uitstoot. Deze oplossing gaat dus goed samen met zonnepanelen. Elektriciteit als brandstof is daarnaast een stuk goedkoper. De kosten voor het gebruik van elektrische auto's ligt daardoor lager dan dat van auto's op benzine of diesel. Volgens de berekeningen van Drawdown (die nooit uitgaan van het meest optimale scenario) is het mogelijk dat in 2050 16% van de kilometers elektrisch zal worden gereden. Dit voorkomt 10.8 gigaton aan wereldwijde CO2-uitstoot. Dit scheelt daarnaast 8,8 biljoen euro aan kosten. Ook u kunt hieraan uw bijdrage leveren. Als uw benzine- of dieselauto vervangen moet worden, overweeg dan een elektrisch voertuig. Twijfelt u wat in uw situatie de beste optie is? Lees dan ons artikel over elektrische auto's voor meer informatie. 

#69 Elektrische fietsen

Het is natuurlijk beter om geen auto te rijden wanneer dit niet nodig is. Meer dan de helft van de autoritten in Nederland zijn korter dan 7,5 kilomter. Deze afstand is ook per (elektrische) fiets af te leggen. Elektrische fietsen is nummer 69 op de lijst van 100 oplossingen van Drawdown met een netto besparing van maar liefst 200 biljoen euro(!) en 0,96 gigaton CO2 tot 2050. Elektrische fietsen worden steeds populairder in Nederland. Vorig jaar werden er 400.000 elektrische fietsen verkocht. Dit is zo'n 40% van het totaal aantal verkochte fietsen.

Ook in Lingewaard gaan steeds meer mensen over op zonnepanelen en elektrische voertuigen. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Eric Groenen en zijn vrouw in Bemmel. Zij hebben 48 zonenpanelen op hun dak en rijden een Tesla. Voor de meeste huishoudens volstaan minder zonnepanelen en kleinere elektrische voertuigen. Wilt u persoonlijk advies? Kom dan langs bij het loket, kijk op onze lokale aanbieders pagina voor lokale professionals en kijk op de subsidie-pagina voor het actuele subsidie-overzicht. Momenteel kunt u bij de belastingdienst de BTW terugvragen over de aanschaf van zonnepanelen.

Naar het overzicht





  • Home
  • Nieuws
  • Drawdown: 100 oplossingen voor het voorkomen en terugdraaien van broeikasgassen. Wat kunnen wij als particulieren doen?