De klimaatimpact van ons voedsel kan heel groot zijn. Gelukkig is het ook iets waar we veel invloed op hebben en dus gemakkelijk onze ecologische voetafdruk mee kunnen verlagen. Een voordeel is daarnaast dat duurzame eetkeuzes vaak gezonder zijn, dierenleed voorkomen, geld besparen én heel lekker zijn! Je kunt 3-6x per dag een positieve impact maken door bewuste keuzes te maken. In dit eerste deel van een serie over een duurzaam dieet bespreken we de impact van dierlijke producten.
Minder vlees en vis eten is voor veel mensen een erg controversieel onderwerp, maar we zullen er aan moeten geloven: het houden en doden van dieren voor voedsel is (vooral op de huidige schaal) desastreus voor de planeet. Daarnaast zijn er allerlei ethische bezwaren om dieren in megastallen te houden en te doden, terwijl we niet van hen afhankelijk zijn om te overleven. Hier een paar (schokkende) cijfers:
Let op: Kaas heeft een grotere klimaatimpact dan kip. Vegetariër worden en meer kaas gaan eten is dus niet per se heel duurzaam. Als je dierenleed wilt voorkomen kun je sowieso beter je zuivel- en eiconsumptie verminderen. De klimaatimpact voor eieren is dan weliswaar laag; er worden per jaar in Nederland alleen al 40 miljoen mannelijke kuikens vergast omdat ze geen eieren kunnen leggen. Als je eieren eet is Kipster de meest duurzame en diervriendelijke optie. Kipster-eieren zijn te koop bij de Lidl. De diervriendelijkste eieren hebben een Beter Leven Keurmerk van drie sterren. Naast Kipster zijn dit bijvoorbeeld de Rondeel eieren van Albert Heijn en GIJS streekproducten van PLUS.
Wat nu?
Vegetarisch of veganistisch eten hoeft helemaal niet saai te zijn. De heerlijkste Thaise, Indiase en Italiaanse recepten zijn vegetarisch of kunnen gemakkelijk in een vegetarische variant worden gemaakt. Ook hollandse stamppot is 100% plantaardig. Als je de textuur of smaak van vlees mist kun je vleesvervangers toevoegen. Vervang gehakt door vega-gehakt, shoarma door vega-shoarma (favoriet!) enzovoort. Het is soms even zoeken welke vleesvervanger je wel en niet lekker vindt.
Onze favorieten:
Favoriete vega-recepten:
Ook als je eten wilt bestellen zijn de keuzes eindeloos. Vooral bij aziatische restaurants. Tegenwoordig heeft zelfs Domino's pizza al drie verschillende vegan pizza's in het aanbod!
Onderschat de impact van vis niet
Er zijn echter nog voldoende andere redenen om geen andere dieren te willen eten. Kijk bijvoorbeeld Seaspiracy op Netflix om meer te leren. De impact van vis eten gaat bijvoorbeeld nog veel verder dan dierenleed en een negatieve klimaatimpact. Een aantal conclusies die in de documentaire Seaspiracy worden getrokken:
Ecosystemen in de oceanen intact houden is cruciaal voor het voortbestaan van onze eigen diersoort. 50-85% van de zuurstof die wij inademen wordt door phytoplankton in de oceaan geproduceerd. Phytoplankton wordt bemest door walvissen, waar er dus steeds minder van zijn. De oceanen zijn daarnaast de grootste CO2-opslag die er is. Als we zo doorgaan is het leven in de oceanen binnen enkele decennia (zo goed als) verdwenen. Dan kunnen we dus überhaupt geen vis meer eten en hebben we een gigantisch probleem. Eet dus zo min mogelijk en het liefste helemaal geen vis meer.
Visvervangers
Als je heel erg houdt van de smaak van vis en zeevruchten zijn er steeds meer (en steeds betere) alternatieven op basis van onder andere zeewier. Zo liggen er in de supermarkt al vegetarische tonijnstukjes van de Vegetarische Slager (je kunt overigens ook een vegetarische ‘tonijnsalade’ maken met kikkererwten), zee- en veggiesticks (bijvoorbeeld van Iglo) en meer. Albert Heijn verkoopt de Dutch Weed Burger, die een zilte smaak heeft. Je hebt vis overigens niet nodig voor een gezond dieet én je voorkomt dat je zware metalen binnenkrijgt door vis uit je dieet te schrappen.
Een Duurzaam Dieet deel 2. Onbewerkt, lokaal en uit het seizoen
&
Een Duurzaam Dieet deel 3. Minder en duurzamere verpakkingen